Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo 'dan nakon'

Washington Iranu nametnuo sankcije povezane s balističkim raketama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Američke Države u nedjelju su najavile nove sankcije povezane s programom iranskih balističkih raketa, dan nakon ukidanja niza mjera proglašenih zbog iranskog nuklearnog programa.

Pet Iranaca i mreža tvrtki baziranih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Kini dodani su na američku financijsku crnu listu, objavilo je američko ministarstvo financija.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Njihova eventualna imovina u SAD-u će biti zaleđena i zabranjeno im je poslovati s američkim tvrtkama i državljanima, prema tim sankcijama koje bi mogle izazvati oštru reakciju iranskih vlasti.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je prije objave novih američkih mjera upozorio da će oni "reagirati na svaku akciju".

"Ako Amerikanci poduzmu ikakvu mjeru, dobit će odgovarajuću reakciju", rekao je Rohani na konferencuiji za novinare.

Jedanaest tvrtki i pojedinaca s popisa američke administracije optuženo je da su omogućavali dopremu komponenti za balističke projektile u Iran "zamećući trag" o njihovom stvarnom odredištu putem mreže "paravan" tvrtki, navodi ministarstvo.

Samo jedan dan nakon što je na snagu stupio sporazum o nuklearnom programu između velikih sila i Irana, uvode se ove sankcije zbog testiranja balističkih raketa 10. listopada i 21. studenoga za koje je osumnjičen Iran. Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN iz 2010. Iranu je zabranjeno korištenje balističkih projektila zbog straha da ne budu opremljeni nuklearnom glavom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene