Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Wagnerovi plaćenici najavili osvetu: ''Glavni sumnjivci sjede u Kremlju. Kreće drugi marš na Moskvu''

Sprema se osveta Moskvi
Sprema se osveta Moskvi Foto: Twitter
Ukrajina u četvrtak slavi svoj Dan neovisnosti, točno 18 mjeseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju, a jedno od ključnih pitanja sada je kako će na razvoj događaja utjecati smrt čelništva Wagnera.

Konvoji Wagnera navodno su krenuli prema Rusiji, navodi ukrajinski Nacionalni centar otpora pozivajući se na neimenovane bjeloruske izvore i Telegramove kanale povezane s Wagnerom.

"Konvoji se vjerojatno kreću u smjeru granice s Rusijom, ali bjeloruske specijalne snage pokušavaju spriječiti njihova vozila da odu", navodi se u objavi nekoliko sati nakon potvrde Rusije da je u padu zrakoplova u poginuo Jevgenij Prigožin.

''Otvoreno kažemo da glavni sumnjivci za Prigožinovu smrt sjede u Kremlju. Državnici koje vodi Putin pokušali su ga ubiti. Svi se pitaju što ćemo napraviti ako se potvrdi Prigožinova smrt. Samo ću vam reći jedno - spremite se za nas! Organizirat ćemo drugi marš na Moskvu'', najavili su vagnerovci.

''Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu''

Nakon neuspjele pobune protiv Kremlja u lipnju Wagnerova grupa postavila je bazne logore u Bjelorusiji i formalizirala suradnju s bjeloruskim Ministarstvom obrane.

Smrt vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina bila je predvidljiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja, rekao je Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za list Bild.

"Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve", rekao je Podoljak.

Kremlj još nije komentirao pad. Ruski istražni odbor priopćio je da je pokrenuo kazneni slučaj nakon pada zrakoplova Embraer Legacy, a ruska državna zrakoplovna služba Rosaviation rekla je da je posebno stvoreno povjerenstvo započelo istraživanje okolnosti i uzroka nesreće.

Oglasio se SAD

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je nesreću: "Nisam siguran što se točno dogodilo, ali nisam iznenađen.''

Na pitanje smatra li da iza svega stoji ruski predsjednik Vladimir Putin, Biden je rekao da "nema puno stvari koje se događaju u Rusiji, a da iza njih ne stoji Putin". No dodao je da ne zna dovoljno kako bi mogao točno odgovoriti na to pitanje.

Pročitajte i ovo Svinjetina - 2 Neki si to neće moći priuštiti Najpopularnije meso u Hrvatskoj nikad nije bilo skuplje: "Scenarij je crn da ne može biti crnji"

Pročitajte i ovo Vikica Krolo bolnica ograničila posjete Što se događa u Splitu? "Trebamo zaštititi naše starije pacijente i one koji su teže bolesni, na razini Hrvatske korona i dalje postoji kao bolest"

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u zrakoplovu koji se srušio u Rusiji, objavila je u srijedu ruska vladina agencija za zrakoplovstvo te dodala da nitko od putnika nije preživio.

Ranije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo Rosaviacia objavila tek da je Prigožin bio na popisu putnika srušenog zrakoplova.

No kasno u srijedu agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer, koji se u srijedu srušio u blizini Moskve.

Ranije je Telegramov kanal Siva zona, koji je povezan s Wagnerom, objavio da je Prigožin umro.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene