Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javno obraćanmje

Vučić: "Plaćamo visoku cijenu, ne svojom krivnjom''

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Afp
Aleksandar Vučić tijekom javnog obraćanja osvrnuo se na brojna geopolitička pitanja koja muče Srbiju.

Srbija je u iznimno teškoj političkoj situaciji jer plaća visoku cijenu zbog svoje geopolitičke pozicije, prije svega odnosa prema sukobu u Ukrajini i zbog Kosova koje ima snažnu međunarodnu podršku, rekao je u petak srbijanski predsjednik.

“Ovoga puta, bojim se da, zaista ne svojom krivnjom, već zbog geopolitičke situacije, plaćamo visoku cijenu“, rekao je Aleksandar Vučić u jednom od redovitih javnih obraćanja uz izravni televizijski prijenos.

Beograd osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, ali istodobno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

Vučić je ocijenio da zapadne zemlje osjećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga u Ukrajini i mogućih budućih političkih poruka iz Moskve koje će se temeljiti na onome što se često naziva "kosovski presedan", aludirajući na rusku aneksiju Krima i jednostrano proglašenje osvojenih teritorija u Ukrajini ruskim.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo"

Istaknuvši da se politikom kosovskih vlasti nastavlja progon Srba sa sjevera Kosova koji je "brutalno pripremljen", Vučić je rekao da se s druge strane, iz zapadnih zemalja čuje "organizirana šutnja".

Komentirajući ovotjedno glasanje Odbora za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kojim je podržan prijem Kosova u tu organizaciju, Vučić je rekao da se izvjestiteljica Dora Bakoyanis treba sramiti jer je, "na jedan telefonski poziv" promijenila svoje stajalište o obvezama Kosova koji su bili preduvjeti za ulazak u VE.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij"

Srbijanski predsjednik je istaknuo da su mu na svim sastancima "s velikom petorkom" (SAD, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija) ponavljali kako je temeljna obveza Prištine formiranje Zajednice srpskih općina, na čemu u dijalogu s Kosovom inzistira Beograd, ali da Bakoyanis to u svom izvješću nije vidjela kao dominantnu zadaću kosovskih vlasti.

Vučić je rekao kako je spreman razgovarati s predstavnicima svih političkih stranaka, parlamentarne većine i vlade Srbije o tome kakva bi trebala biti reakcija države na prijem Kosova u Vijeće Europe.

"Reakcija (Srbije) treba da bude snažna, ozbiljna i odgovorna", istaknuo je Vučić, ne navodeći više detalja kako službenom Beogradu ne bi "ograničio manevarski prostor" u idućih mjesec i pol dana.

Na sjednici 18. travnja očekuje se konačna odluku o članstvu Kosova koju donosi Odbor ministara Vijeća Europe.

Vučić je naveo i da se za sjednicu Opće skupštine UN-a 27. travnja priprema rezolucija o genocidu u Srebrenici "iz dva razloga".

Jedan je, po njegovoj ocjeni, "da srpski narod bude kažnjen zbog svoje neovisne i slobodarske politike", a drugi da zapad, koji je u početku podržavao Izrael u sukobu sa Hamasom, može pokazati i svoju podršku muslimanskom svijetu.

Naglasivši da je mir za Srbiju "prioritetni interes", te da je "sloboda ono bez čega Srbija ne može i čime se ponosi", Vučić je pozvao građane Srbije da budu "jedinstveni u obrani vitalnih nacionalnih i državnih interesa".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene