Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud Pakistana odbacio je posljednju žalbu protiv ponovnog izbora predsjednika Perveza Musharrafa 6. listopada otvorivši put službenom proglašenju njegova drugog mandata kao i ispunjenju njegova obećanja da će dati ostavku na funkciju vojnog zapovjednika.


'Posljednja žalba je odbačena', rekao je glasnogovornik vrhovnog suda Arshad Munir.

Vezani članci Zoran Milanović i Andrej Plenković Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv" Slika nije dostupna Musharraf imenovao nasljednika na dužnost vojnog zapovjednika

General Musharraf, koji je stupio na vlast nakon državnog udara prije osam godina, ponovno je izabran 6. listopada na neizravnim glasanju nacionalnih i pokrajinskih skupština. 

Oporba je osporila njegov izbor navodeći kako Ustav nalaže da napusti položaj vojnog zapovjednika prije izbora kao i samu valjanost izbora, jer bi budućeg šefa države trebale birati skupštine nastale na parlamentarnim izborima predviđenim za 8. siječnja. 

Vrhovni sud je obustavio proglašenje rezultata predsjedničkih izbora do presude. 

U međuvremenu je Musharraf 3. studenoga proglasio izvanredno stanje i izbacio njemu nesklone suce Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je već u ponedjeljak odbacio pet od šest priziva, i
zadržao samo jedan koji ne može dovesti u pitanje pobjedu dosadašenjeg šefa države.

General Musharraf je već davno obećao dati ostavku na mjesto načelnika vojnog stožera čim bude ponovno izabran i obećao da će prisegnuti kao 'civilni predsjednik' što bi se trebalo dogoditi tijekom vikenda.