Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roman Polanski ne može biti izručen SAD-u, odlučio je Vrhovni sud Poljske. Sjedinjene Američke Države


Vrhovni sud Poljske potvrdio je raniju presudu da francusko-poljski redatelj Roman Polanski ne može biti izručen SAD-u čime se konačno zatvara postupak koji je američko pravosuđe pokrenulo 2014. zbog silovanja maloljetnice prije gotovo četrdeset godina.

Vezani članci Roman Polanski (Foto: AFP) Čudan brak s brutalno ubijenom glumicom, afera s maloljetnicom, a sada i nova optužba za silovanje Sharon Tate (Foto: Getty) Brutalno je ubijena kad je imala samo 26 godina, neki tvrde da se bojala orgijama opsjednutog muža

SAD su tražile od Poljske da izruči Polanskog nakon njegovog pojavljivanja u Varšavi 2014. Sud u Krakowu je u listopadu prošle godine odbacio zahtjev da Poljska izruči Polanskog ukoliko dođe na njezin teritorij.

Roman Polanski (83) nije došao na saslušanje na Vrhovni sud gdje njegovo prisustvo nije bilo obavezno.

Njegovi odvjetnici su ga smjesta obavijestili o odluci, kazao je jedan od njih. "U Parizu je, snima film", rekao je Jerzy Stachowicz.

"Gotovo je u Poljskoj, Švicarskoj, Francuskoj, nadamo se da će se završiti jednog dana i u SAD-u", dodao je on.

Sud "odbacuje mogućnost žalbe", kazao je sudac Michal Laskowski. Objasnio je da je sud odlučio podržati odluku suda iz Krakowa koji je već odbio izručenje Polanskog 2015.

"Čitavo to vrijeme Roman Polanski nije imao nikakav sukob s pravosuđem, već više od 20 godina vodi stabilan obiteljski život i poljski je građanin star 83 godine", rekao je sudac. (Hina)