Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

RAST CIJENA ENERGIJE

Svima je muka od pomisli na online nastavu, ali hoće li se djeca smrzavati u školama? Fuchs objasnio koje su mogućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs izjavio je u srijedu da će se energija ubuduće morati racionalno koristiti, ali to ne znači da će se učenici smrzavati u školama.

Vlada radi na različitim modelima kako da se osiguraju potrebna sredstva ne bi li škole i ostale obrazovne institucije funkcionirale u ovim posebnim okolnostima, obilježenim visokim rastom cijena energenata, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon sjednice Vlade.

Rast cijena pogađa proračune jedinica lokalne samouprave pod čijom se ingerencijom škole nalaze, smatra Fuchs, koji dodaje da se učenici ne trebaju brinuti da će se preko njih provoditi mjere štednje.

''Jedinice lokalne samouprave ne mogu podnijeti ovaj enormni udar, ali isto tako djeci ne smije i ne može biti hladno. No, određene mjere uštede se mogu raditi te donijeti preporuke kako se ponašati", rekao je resorni ministar.

Potom se nadovezao na izjavu gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka i zastupnika vladajuće većine, prema kojoj su lokalni proračuni pred velikim izazovom jer su cijene struje i plina u pojedinim slučajevima veće i do osam puta.

''Moramo naučiti racionalno koristiti energiju, no djeca sigurno neće dobiti prehladu u školama", kazao je Fuchs.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO KANI VLADA? Pogled na račune građane i poduzetnike baca u očaj, Butković otkrio hoće li biti redukcija struje i plina
Pročitajte i ovo Krešimir Sever - 6 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Građanima je poručio da će trebati promijeniti neke dosadašnje navike: ''U vremenima blagostanja svi smo se 'ležerno' ponašali, da se tako izrazim, kad je u pitanje trošenje energija, klima bi radila cijeli dan, sva bi svjetla bila upaljena, itd."

Bez obzira na posebne okolnosti koje su nas zatekle, ministar uvjerava da će školska godina početi bez on-line nastave i skraćenih satova kao što je to prošle godine bio slučaj.

Za školske ustanove uskoro će se raspisati natječaji iz programa energetske učinkovitosti, najavio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene