Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaranje centra za kazneni progon

Oštra poruka predsjednice Europske komisije: "Nećemo ostaviti niti jedan kamen neokrenut"

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Foto: Afp
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je rekla kako će preokrenuti “svaki kamen” kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao za agresiju na Ukrajinu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da će sve učiniti kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao za rat u Ukrajini.

"Nećemo ostaviti niti jedan kamen neokrenut sve dok Putin i njegove pristaše ne odgovaraju" za zločine u Ukrajini, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u izjavi povodom otvaranja centra za kazneni progon zločina počinjenih u ruskoj agresiji na tu zemlju. Nova institucija smještena je u blizini europske pravosudne agencije Eurojust u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Uhićeni Britanac - 3 Vraćao se s festivala Radio nered pa završio iza rešetaka: Britancu koji je pokušao otvoriti vrata na letu iz Zadra određen istražni zatvor

Predsjednica EK-a rekla je kako će on “igrati ključnu ulogu u osiguravanju da se krivci dovedu pravdi”, prenosi agencija dpa.

Zapadne države od početka invazije traže pravne načine da procesuiraju Rusiju. Međunarodni kazneni sud (ICC), također u Haagu, nedavno je izdao međunarodnu tjeralicu za Putinom zbog zločina poput navodne deportacije maloljetnika iz Ukrajine u Rusiju.

ICC je dio novog centra, uz Ukrajinu i nekoliko članica Europske unije. Centar se otvorio u sklopu Eurojusta, a očekuje se da će prikupljati dokaze i pripremati ciljane optužnice protiv počinitelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!"

Uključene pravosudne vlasti ne isključuju mogućnost kaznenog progona ruskog vodstva.

Ukrajina, nekoliko država EU-a, ali i Međunarodni kazneni sud (ICC) uključeni su u rad centra. U okviru Eurojusta je ranije uspostavljena središnja baza podataka za dokaze o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene