Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakone kojima se povećavaju kazne za zločine protiv nacionalne sigurnosti tijekom izvanrednog stanja.


Ukrajina uvodi strože kazne za zločine protiv nacionalne sigurnosti tijekom izvanrednog stanja. Nove zakone potpisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, stoji na stranicama Vrhovne Rade.

Za izdaju i sabotažu će se kažnjavati kaznom zatvora u trajanju od 15 godina do čak doživotne kazne.

Ilustracija Zelenski: "Europljani! Nećete moći reći da niste vidjeli što se dogodilo u Mariupolju." Još jedna nuklearka prestala slati podatke

Strože kazne uvode se i za krađu imovine na bojnom polju, kao i za korištenje tragičnih okolnosti za vlastitu korist. Za krađu, razbojništvo, iznudu ili pronevjeru za vrijeme izvanrednog stanja kažnjavat će se zatvorskom kaznom u trajanju od pet do 15 godina.

Donesena je i izmjena zakona o vraćanju vatrenog oružja civilima radi zaštite zemlje za vrijeme rata, a propisuje se i da civili nisu odgovorni za upotrebu vatrenog oružja protiv okupatora. Također, Ukrajinci mogu u ratu sudjelovati i koristeći vlastita i sportska oružja.

Rat u Ukrajini iz mintue u minutu pratite OVDJE.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju