Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE SE SUZDRŽAVAO

Zelenski čelnicima NATO-a: "Jedino to tražim nakon mjesec dana rata''

U Bruxellesu se održava izvanredni samit NATO-a. Videovezom se priključio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Optužio je Rusiju da su koristili fosforne bombe te je zatražio neograničenu vojnu pomoć.

Zelenski je optužio Rusiju da je koristila fosforne bombe. "Opet su umirala djeca, umirali su ljudi", rekao je na samitu NATO-a.

Također,  rekao je da se osjeća da je Ukrajina "zapela u nekoj vrsti sive zone između Zapada i Rusije" jer nije članica NATO saveza, ali "brani naše zajedničke vrijednosti".

"Bio je to mjesec herojske obrane, ali i strašan, mračan mjesec uništenja. Ukrajina se hrabro drži, ali cijena su tisuće života, uništeni gradovi i gotovo 10 milijuna raseljenih", dodao je.

Zatražio je i zračnu podršku "za obranu neba nad Ukrajinom" jer Ukrajina nema moćne sustave protuzračne obrane.

"Ovo je neravnopravna borba", naveo je pa zatražio "neograničenu vojnu podršku".

Objasnio je i da Rusija "koristi svoj arsenal bez ograničenja" te namjerno udara na mostove, bolnice i gradove. Molio je i za tenkove. "Dajte nam ih, prodajte nam ih", ali pozitivan odgovor članica NATO-a nije dobio.

"Ukrajina ne želi ratovati godinama. Jednostavno želimo preživjeti i spasiti svoj narod. Naše gradove ne uništavaju projektili NATO-a", dodao je te istaknuo da NATO može pomoći da se izbjegnu nove smrti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U MARIUPOLJU Poruka koja oslikava svu tugu i užas rata: "Dima, mama je ubijena 9. ožujka. Pokopana je pored vrtića. Žao mi je što ju nisam mogao spasiti..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO ĆE TADA ALIJANSA? Stoltenberg: ''Ako Rusija upotrijebi kemijsko oružje, mogla bi kontaminirati i teritorij NATO saveza''

Također, upitao je okupljene jesu li sigurni da bi članak 5. NATO-ove povelje upalio u slučaju da Rusija napadne neku članicu NATO-a. Ukratko, da Rusija napadne članicu NATO-a, bi li reagirali jer je po članku 5. to napad na sve članice.

Istaknuo je i da NATO ne govori da ukrajinska vojska ne odgovara njihovim standardima. "Jedino što tražim od vas nakon mjesec dana rata je da nam ne govorite da naša vojska ne odgovara standardima NATO-a", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene