Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapad zaprijetio

Republika Srpska i službeno odgodila planove za odcjepljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Republike Srpske predvođene SNSD-om Milorada Dodika odgodile su za pola godine prijenos nadležnosti s države BiH na taj entitet izbjegavajući na taj način pritiske i nove sankcije kojima su zaprijetili zapadni dužnosnici smatrajući te poteze secesionizmom.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je završila u ponedjeljak navečer u Banja Luci vladajuća većina odlučila je da se primjena zaključaka od 10. prosinca 2021. godine o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na razinu BiH odgađa za šest mjeseci "kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje vanjskopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima".

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili po prstima Cijeli vrh RS-a pod sankcijama! SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu"

Vlasti RS-a ranije su najavile prijenos nadležnosti s države BiH u području obrane i sigurnosti, prikupljanja poreza i pravosuđa. Zbog toga je SAD dodatno sankcionirao srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika koji se našao i na crnoj listi Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pokvarena politika EU Pred Bundestagom dvojba: Je li za blokade u BiH odgovoran i Izetbegović?

Pročitajte i ovo Milorad Dodik "podmukli planovi" Dodik ne dopušta pomoć Ukrajini: "Zapad vodi rat protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca"

"Dodik je prijetnja miru"

Oni su ocijenjeni prijetnjom miru i Daytonskom mirovnom sporazumu. Posebni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Balkan Stuart Peach poručio je nedavno kako se neće dopustiti odcjepljenje Republike Srpske od BiH. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je kako Dodik i Cvijanović moraju odgovarati zbog svojih poteza.

Neutralnost spram Rusije

Na posebnoj sjednici Republike Srpske na inzistiranje srpskog člana BiH Predsjedništva usvojen je i zaključak kako će ovaj entitet ostati neutralan u odnosu na rusku agresiju u Ukrajini. Ranije tijekom rasprave srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je kako Ruska Federacija snažno podupire Republiku Srpsku i unutarnji pravni aranžman iz Daytonskog mirovnog sporazuma.

Podržan je i nastavak angažiranja europskih vojnih snaga u sklopu mirovne operacije Althea za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene