Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pozvao na osnaživanje nuklearnog potencijala svoje države te na osiguravanje mogućnosti da njihove rakete mogu probiti bilo kakav proturaketni sustav.


"Moramo ojačati vojni potencijal strateških nuklearnih snaga, pogotovo s raketnim sustavima koji mogu pouzdano probiti bilo kakav postojeći ili eventualni obrambeni proturaketni sustav", rekao je Putin na sastanku ministarstva obrane, a prenijele ruske agencije.

Vezani članci Glasovanje u Rusiji Izlazne ankete u Rusiji: Pobjedu odnosi vladajuća stranka, ali sa slabijim rezultatom nego inače Glasovanje u Rusiji Pristaše Alekseja Navaljnog se nadaju uspješnom prosvjednom glasanju, a Google i Apple ne odgovaraju na optužbe

"Moramo pažljivo pratiti sve promjene u ravnoteži moći i u političko-vojnoj situaciji u svijetu, pogotovo uz ruske granice, te ubrzano prilagoditi planove za neutraliziranje prijetnji našoj državi", smatra ruski predsjednik.

Istaknuo je kako je ruska vojska uspješno pokazala svoje sposobnosti u Siriji.

"Sirijska vojska je primila značajnu podršku zahvaljujući kojoj je provela nekoliko uspješnih operacija protiv militanata", dodao je Putin.

Rusija je od rujna 2015. zračnim snagama podržala sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada, a specijalni kontingenti ruske vojske djelovali su i na tlu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu otkrio je kako je vojska "testirala 162 vrste modernog naoružanja tijekom vojne kampanje u Siriji", uključujući ratne zrakoplove Suhoj i helikoptere MiG i Kamov.

"Pokazali su se veoma učinkovitima", zaključio je ministar.

Rusija je zabrinuta raspoređivanjem proturaketnog sustava koje SAD namjerava izvesti u istočnoj Europi, za koji Washington navodi da je namijenjen zaštiti Europe od moguće iranske prijetnje. (Hina)