Novi krug sankcija protiv Rusije predloženih u SAD-u dokaz je internih političkih borbi u toj zemlji, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin, u godišnjoj televizijskoj i radijskoj emisiji "Na izravnoj liniji Vladimir Putin" tijekom koje je odgovarao na pitanja građana.


Američki Senat glasao je u srijedu velikom većinom glasova za nove sankcije protiv Rusije zbog njezina navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i kako bi prisilio predsjednika Donalda Trumpa da dobije odobrenje Kongresa prije nego možda ublaži postojeće sankcije.

Vezani članci Milorad Dodik Iz SAD-a oštro Dodiku: "Budemo li primorani, uvest ćemo nove sankcije" Aleksander Lukašenko EU optužuje Minsk za hibridni napad zbog migranata. Proširene sankcije protiv Bjelorusije

Putin je rekao da je američka politika sankcija prema Moskvi pod raznim izgovorima uvijek bila pokušaj da se ograniči utjecaj Rusije.

"Sada se u američkom Senatu pojavio nacrt zakona o strožim sankcijama. Zašto? U Rusiji se nije dogodilo ništa posebno. Zašto su iznenada počeli govoriti o tim sankcijama? To je naravno dokaz internih političkih borbi u Sjedinjenim Državama."

"Da nije Krima i drugih problema, izmislili bi nešto drugo da zastrašuju Rusiju."

Putin je kazao da bi Rusija ukinula sankcije drugim zemljama kada bi one ukinule sankcije njoj.

"Što se tiče beskrajnog produljenja nekih ograničenja: ako naši partneri ukinu sankcije našoj ekonomiji, i mi bismo trebali učiniti isto, inače ćemo se suočiti s problemima u sklopu Svjetske trgovinske organizacije."

Govoreći o stanju ruskog gospodarstva, Putin je istaknuo da je recesija u Rusiji završila.

Putin nedavno dobio novo unuče

"Što pokazuju objektivni podaci? Pokazuju da je recesija ruskog gospodarstva završila. Ušli smo u razdoblje rasta", kazao je. "Bilježimo rast tri uzastopna kvartala."

Putin je priznao da su prihodi građana zadnjih godina u padu te dodao da je posebno zabrinjavajuće povećanje broja ljudi koji žive ispod granice siromaštva.

"Imamo najnižu inflaciju zadnjih godina. Danas ona iznosi 4,1 posto, to nismo imali nikada. To pokazuje da s pravom možemo vjerovati da ćemo ove godine ostvariti cilj od 4 posto kad je riječ o inflaciji."

Osvrnuvši se na svoju obitelj, zatražio je da se njegovu djecu i unuke "ostavi na miru", izvan očiju javnosti.

"Unatoč glasinama, moje kćeri žive ovdje, u Moskvi", rekao je.

Putin ima dvije kćeri s bivšom ženom Ljudmilom. Jedna navodno živi u Nizozemskoj.

Putin je potvrdio da je nedavno dobio unuče, što je publika pozdravila pljeskom. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju