Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potraga za matejem perišem

Je li na snimci stvarno Matej? Vještak objasnio zašto je potrebno 30 dana da se to utvrdi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vještak za audio i video pregledao je snimke nadzornih kamera na kojima se navodno nalazi nestali Matej Periš (27), za kojim policija u Beogradu traga već 20 dana. Rekao je kako je za utvrđivanje identiteta ponekad potrebno i antropološko vještačenje.

Nikola Dragović pogledao je video na kojem se vidi silueta muškarca kako se spušta prema Savi i kaže da je za utvrđivanje identiteta osobe potrebno barem 30 dana.

"Snimka koju sam pogledao napravljena je s oko sto metara razdaljine i lošije je kvalitete. Kako bi sa sigurnošću mogao zaključiti da je u ovom slučaju riječ o Mateju Perišu, morao bih usporediti njegovu snimku hoda ili trčanja od prije šest mjeseci. Ne sumnjam da ga njegov otac po hodu može poznati jer je to njegovo dijete", rekao je Dragović za Telegraf.rs.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DVD Palilula Beograd FOTO/VIDEO Hrabri i skromni heroji danima tragaju za Matejem, a gotovo nitko nije čuo za njih: "Ovaj posao nije igra''

Pročitajte i ovo Tonći Prodan - 1 Slučaj nestalog Splićanina Hrvatski kriminalist: ''Prekasno se krenulo u pretragu rijeke... To je bilo više političko paradiranje nego stvarni rad''

Vještak kaže i kako ponekad, uz analizu snimke, koristi i antropološko istraživanje kako bi se utvrdile činjenice poput visine osobe - tada utvrđuju da je, na primjer, osoba visoka točno 177, a ne okvirno 180 centimetara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 16. DAN POTRAGE Matejev otac otkrio koja je bila posljednja poruka njegovog sina, ali i zašto ga prijatelji nisu odmah potražili: "Više ništa nisam dobio od njega..."

"Kada je riječ o dokazima koji se vještače iz videozapisa, na svaki detalj se obraća pažnja. I što je još zahtjevnije, što je riječ o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati. I ako se na snimci točno ne može zaključiti što se dogodilo s nekom osobom, to se na osnovi nekih detalja može zaključiti", rekao je Dragović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene