Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki sud odlučio je da će odluku o početku procesa izlaska Velike Britanije iz Europske unije morati donijeti Parlament, a ne vlada Theresa May.


Britanski parlament morat će glasovati o tome može li Ujedinjeno Kraljevstvo započeti proces izlaska iz Europske unije, odlučio je Visoki sud, javlja BBC

Vezani članci Britanski parlament (Foto: AFP) Nastavlja se politički kaos u Velikoj Britaniji: Parlament odbio svih osam alternativnih prijedloga za Brexit Jean-Claude Juncker, Theresa May (Foto: AFP) Britanski parlament blokirao Brexit, u srijedu glasanje o nepovjerenju vladi. Odmah stigla reakcija Europske komisije: ''Vrijeme istječe''

To znači da vlada ne može samovoljno aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora, koji definira uvjete izlaska neke članice iz Europske unije. Theresa May, bitanska premijerka, tvrdila je da izjašnjavanje zastupnika u parlamentu nije potrebno, no sud je ipak odlučio drukčije. Očekuje se da će se Vlada žaliti na ovu odluku

May je ranije najavila da će njena vlada do kraja ožujka 2017. obavijestiti Europsku uniju o pokretanju postupka izlaska Britanije iz EU-a.

Temelj za to je referendum u lipnju na kojem je većina Britanaca, s 51,9 posto "za" i 48,1 posto "protiv", glasalo za Brexit.

Institucije EU-a i 27 zemalja članica rekle su da pregovori o uvjetima izlaska, koji bi trebali trajati dvije godine, ne mogu početi dok se ne aktivira članak 50.

Hilary Benn, oporbeni laburistički zastupnik koji će predsjedati novoformiranim odborom o Brexitu kazao je da je "nepojmljivo" da zastupnici ne glasuju o konačnom sporazumu o raskidu između Britanije i EU-a.

"Nepojmljivo je da parlament ne koristi svoju suverenost (...) da odluči što misli o sporazumu, složenom pregovaračkom procesu, kada naposljetku bude okončan", rekao je Benn krajem listopada.

Britanski parlament će "najvjerojatnije" morati ratificirati konačni sporazum s EU-om o razdruženju, odgovorio je tada odvjetnik britanske vlade.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju