Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buran dan u parlamentu

Britanski zastupnici odbili dogovor Therese May: Doznajte odgovore na neka od najvažnijih pitanja o sudbini Brexita

Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp
Britanski parlament odbio je dogovor britanske premijerke Therese May o izlasku iz Europske unije.

Vođa oporbe Jeremy Corbyn na istoj je sjednici podnio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi, koje će se održati danas u 18 sati. Iako će May vjerojatno to glasanje preživjeti, na mnoga pitanja vezana za sudbinu Brexita još nema jasnih odgovora.

Što će premijerka May učiniti?

Pročitajte i ovo Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) "Otvorila vrata" oporbenim strankama Theresa May nakon glasanja o povjerenju vladi: "Sada je vrijeme da se ostavi po strani vlastiti interes" Jean-Claude Juncker, Theresa May (Foto: AFP) Veliki poraz Therese May Britanski parlament blokirao Brexit, u srijedu glasanje o nepovjerenju vladi. Odmah stigla reakcija Europske komisije: ''Vrijeme istječe''

Nakon što njezin dogovor s Europskom unijom nije dobio podršku britanskog parlamenta, Theresa May rekla je da će razgovarati sa zastupnicima iz drugih stranaka kako bi saznala što će biti potrebno za prolazak dogovora u parlamentu. Dodala je da će se ako sastanci s britanskim zastupnicima budu produktivni zajedničke ideje britanskih zastupnika razmotriti s predstavnicima Europske unije.

Međutim, kako piše britanski TimesMay tvrdi se ne planira udaljiti od temeljnih principa dogovora: izlaska iz carinske unije i jedinstvenog tržišta. Također, May ne smatra da je potrebno produžiti rok za izlazak iz EU-a, usprkos političkom konsenzusu da neće biti dovoljno vremena za pregovaranje novog dogovora, koji bi također trebao dobiti odobrenje britanskog parlamenta. Podsjetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo iz Europske unije trebalo bi izaći 29. ožujka ove godine.

Hoće li May preživjeti glasanje o povjerenju?

Očekuje se da će May preživjeti glasanje o povjerenju koje će se danas održati. Kako bi to postigla morat će se osloniti na glasove Demokratske unionističke stranke, koja se protivi njezinu dogovoru. Međutim, zastupnici te stranke rekli su da će podržati njezinu vladu ako dogovor u ovom obliku ne bude izglasan.

Ako May preživi, pritisak će biti i na vođi oporbe Jeremyju Corbynu, od kojeg mnogi članovi njegove Laburističke stranke traže da pozove na održavanje drugog referenduma o izlasku iz Europske unije.

Što će učiniti Bruxelles?

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker stigao je u ponedjeljak navečer u Bruxelles očekujući održavanje hitnih razgovora u narednim danama. Međutim, May je rekla da do sljedećeg tjedna neće ići u Bruxelles jer se prvo želi posavjetovati sa zastupnicima u britanskom parlamentu.

Čelnici EU-a rekli su da prije ponovnog dogovora žele biti sigurni da će novi dogovor proći u britanskom parlamentu. May će se u naredna dva tjedna morati sastati s Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom kako bi razgovarali o potencijalnim dogovorima. Međutim, gotovo je sigurno da će promjene dogovora zahtijevati summit svih vođa članica EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene