Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN-a u potvrdilo je podijeljenost u pogledu Kosova: sedam zemalja Zapada, uključujući i Hrvatsku, u zajedničkoj je izjavi ocijenilo da je proglašenje neovisnosti Kosova "zaključenje procesa" rješavanja statusa i najavilo da EU preuzima daljnju odgovornost, dok je Rusija s druge strane zatražila poništenje odluka o neovisnosti.


Sedam zemalja također je pozvalo da se u "sadašnjem kritičnom trenutku, sve strane suzdrže od provokativnih riječi i akcija" te je naglasilo da se nasilje neće tolerirati.

Vezani članci Slika nije dostupna Diplomati u Vijeću sigurnosti UN različito o izvješću o Kosovu Slika nije dostupna U Vijeću sigurnosti UN rasprava o Kosovu iza zatvorenih vrata

"Današnji događaji predstavljaju zaključenje procesa utvrđivanja statusa koji je iscrpio sve pregovaračke mogućnosti... 'status quo' je postao neodrživ i koordinirani i stabilni proces, s međunarodnom podrškom bolji je od produljene nestabilnosti", kaže se u zajedničkoj izjavi Belgije, Francuske, Italije i Velike Britanije, Hrvatske, SAD i Njemačke, koja jedina nije članica Vijeća.

"Odlučni smo preuzeti svoje odgovornosti, kao države i kroz EU i NATO, kako bi osigurali stabilnost i sigurnost u regiji", stoji u izjavi koju je pročitao belgijski veleposlanik Johan Verbeke.

U pažljivo sročenoj izjavi najavljuje se da će ministri vanjskih
poslova 27 članica EU u ponedjeljak u Bruxellesu odlučiti kako će reagirati na proglašenje neovisnosti Kosova.

S Obzirom na to da je riječ o "koordiniranom procesu", od prije se očekuje da će SAD u ponedjeljak priznati Kosovo zajedno s velikom većinom članica EU.

Američki predstavnik pri UN-u Alejandro Wolff izjavio je nakon
konzultacija da je deklaracija o neovisnosti Kosova "logična,
konzistentna i u skladu s rezolucijom 1244".

Na pitanje kada će SAD priznati Kosovo, odgovorio je da se Washington konzultira s partnerima te da će o tome odlučiti u "prikladnom" trenutku.

Britanski veleposlanik Sir John Sawers naglasio je da "nijedna zemlja nije podržala zahtjev Rusije da se poništi deklaracija o neovisnosti Kosova".

Svi su priznali da se situacija jako promijenila i da se UN mora prilagoditi, rekao je Sawers, dodajući kako je i glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon ocijenio da se misija UNMIK-a mora prilagoditi novoj situaciji.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN, panamski veleposlanik Ricardo Alberto Arias izjavio je kako "neke članice misle da je deklaracija o neovisnosti Kosova protuzakonit čin u suprotnosti s rezolucijom 1244, dok drugi smatraju da je legitimna i u skladu s 1244".

"Sve članice su zabrinute za stabilnost u regiji i spominju kako su sve strane rekle da neće koristiti silu i da će razvijati multietničko društo", rekao je Arias.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin najavio je za ponedjeljak
poslijepodne službenu sjednicu Vijeća sigurnosti UN, otvorenu za javnost, na kojoj će govoriti i srpski predsjednik Boris Tadić.

Naglasio je da Rusija ostaje na stajalištu da međunarodna zajednica treba zanemariti proglašenje neovisnosti Kosova a da ga UNMIK treba poništiti.

U međuvremenu je Kina, koja u Vijeću sigurnosti UN tradicionalno ostaje neutralna u europskim pitanjima, objavila da je "duboko zabrinuta" zbog proglašenja neovisnosti Kosova i podržala nastavak pregovora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju