Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošao pravi pakao

VIDEO Ispovijest: 'Kako sam preživio masakr i zvjerstva džihadista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kćer me nije prepoznala i pobjegla je, rekao je Kadhim. U iračku vojsku, kaže, više se ne vraća

Ali Hussein Kadhim bio je irački vojnik dobrovoljac te je pripadnik šijitske većine u Iraku. Njega i tisuće drugih iračkih vojnika u lipnju su zarobili sunitski militanti i odveli u palaču u Tikritu, gdje je nekoć živio Saddam Hussein. U masakru kojeg su džihadisti proveli, Kadhim je jedini uspio čudom preživjeti te je svijetu ispričao svoju priču.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Kadhim je bio četvrti po redu. Za strijeljanje. Nakon što su džihadisti upucali prvog muškarca, krv je zašpricala kadhimovo lice, a on se prisjeća da je jedan od militanata imao kameru u ruci. Osjetio je kako mu je metak prošao pred glave te je pao naprijed u svježe iskopan jarak.

"Pravio sam se mrtav", rekao je za New Yortk Times Kadhim.

U jarku je ležao tako i čekao oko četiri sata, dok se nije smračilo i dok nije nastupila samo tišina. Dvjesto metara dalje od mjesta masakra, bila je obala rijeke Tigris i nada u njegov spas.

S rukama povezanim iza leđa Kadhim je uspio doći do rijeke, a tamo je sreo i teško ranjenog muškarca po imenu Abbas, koji mu je oslobodio ruke. Abbasa su militanti upucali i bacili u Tigris, misleći da je mrtav.

Kadhim je tri dana ostao s Abbasom na obali Tigrisa. Jeo je samo insekte i crve, no Abbas je bio toliko loše da nije mogao ništa jesti. "Bila su to tri dana iz pakla", rekao je Kadhim.

Kad je Kadhim Abbasu rekao da planira preplivati Tigris i pokušati pobjeći, ovaj ga je zamolio da svijetu kaže istinu što se dogodilo.

Tigris je bio hladan i struja jaka, a Kadhim je pod okriljem noći preplivao prvo na otok te potom i na drugu obalu rijeke. Morao je paziti da ga struja ne odvede do kontrolne točke džihadista na mostu nizvodno.

Rijeku je uspio neprimjetno preplivati i iduće jutro približio se kućama te ga je na njegovo iznenađenje primila jedna sunitska obitelj i dala mu jogurt i jaja za doručak, njegovo prvo pravo jelo u posljednjih nekoliko dana.

Islamska država: Kontroliraju teritorij veličine Britanije, dnevno zarađuju milijune!

Ta obitelj je strahovala da ih džihadisti Islamske države možda ne otkriju i shvate da skrivaju šijita pa su Kadhima odvezli u drugo selo, gdje je ostao naredna tri dana. Otud je prebačen u Al Alam, gdje je dva tjedna proveo u kući sunitskog plemenskog šeika Khamisa Al-Jubourija, koji je pomagao iračkim vojnicima koji su bježali pred džihadistima.

Kad je šeik procjenio da je sigurno putovati, Kadhima je prebacio do krada Erbila kroz nekoliko kontrolnih točaka džihadista. Erbil se nalazi na kurdskom području. Kadhim je u Erbilu sreo strica, koji je tamo doletio iz Najafa odakle je iduće večeri stigao napokon kući, svojoj obitelji.

"Bio sam više nego presretan. Oni su plakali, a ja sam se smijao. Kćer me nije prepoznala i pobjegla je", rekao je na kraju Kadhim. U iračku vojsku, kaže, više se ne vraća. Pogledajte njegovu priču na videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene