Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Imaju tek 10-ak godina, ne idu u školu, teško rade kako bi oni i njihove obitelji preživjeli. Potresna priča o djeci koja pokušavaju preživjeti rat i siromaštvo stiže nam iz Afganistana.


Samo mu je 11 godina. Radi teški fizički posao. Umjesto olovke ili računala, u njegovim rukama malj. Abdul je dječak iz Kabula. 'Moram raditi kako bi pomogao svom tati. On sam ne može zaraditi za hranu. Volio bih da mogu ići u školu, ali moram pomoći', ističe 11-godišnji Abdul Wahab.

Vezani članci Američka vojska, ilustracija Amerika povlači svoje trupe iz Afganistana? Biden uskoro najavljuje rok do kojeg će povući svoje snage Slika nije dostupna Zabrinutost zbog ruskog zakona o izdaji i špijunaži

>> Da svijet treba promijeniti znaju i mala djeca

Abdul je, službeno, jedan od milijun i 200 tisuća afganistanskih mališana koji radi da bi njegova obitelj imala što jesti. Procjenjuje se da je broj takve djece mnogo veći, čak šest i pol milijuna. 'Moram ovdje raditi jer tata ne može. Umoran sam od posla, pa idem u školu svaki drugi dan', kaže 13-godišnji Sayed Hameed.

Životni vijek samo 44 godine

Obitelji su prisiljene birati. Poslati dijete u školu ili na posao. Bebe Gull nema izbora i tek joj je 10 godina. Otac je poginuo, ima četvero mlađe braće i sestara. Ona zarađuje za kruh. 'Skupljam metalni otpad da zaradim nešto. Tata mi je poginuo u eksploziji', kaže.

Ta djeca rade svašta, popravljaju automobile, rade u polju, prodaju na ulicama, prose. 'Većinu ove djece lako će regrutirati kriminalci. Imali smo slučajeva da su ih regrutirali i terorističke skupine za bombaše samoubojice', smatra Nader Nadery, iz Udruge za zaštitu ljudskih prava. U zemlji u kojoj se ratuje 30 godina pola stanovništva su djeca. Četvrtina ih umre prije petog rođendana, a životni vijek je samo 44 godine.