Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotine trupala kremirana su u kineskoj pokrajini Qinghai kako bi se spriječilo širenje epidemija, tri dana nakon potresa u kojemu je poginulo više od 1100 osoba a više od 400 ih je nestalo, prema najnovijim podacima.


Kako je službeno objavljeno, u potresu do kojeg je došlo u srijedu u toj zabačenoj pokrajini na tibetanskoj visoravni, na zapadu Kine, smrtno su stradale 1.144 osobe, 11.744 je ozlijeđeno, a 417 ljudi smatra se nestalima. Stotine trupala - žena, muškaraca i djece, prevezeno je kamionima prema mjestu za kremaciju u gradu Jieguu koji se nalazi blizu epicentra potresa a potom su ih redovnici poredali na nekih 150 metara drvene podloge.

Vezani članci Potres, Ilustracija Banovina se opet trese: Zabilježen još jedan potres - ''Izgleda da opet ne budemo spavali. Jako je zatreslo'' Vili Beroš Beroš: ''Očita je korelacija necijepljenih s otežanim radom u bolnicama. Nama je cilj sigurnost svih, a ne kažnjavanje nekoga'''

Oko njih je na stotine redovnika pjevalo pogrebne napjeve. Potom su tijela, nakon posljednjeg budističkog blagoslova, poškropljena benzinom i zapaljena je vatra. Potres u Qinghaiju, pokrajini odakle potječe sadašnji Dalaj lama, pogodio je područje nastanjeno većinom Kinezima tibetanske etničke skupine: oni čine 97 posto od 100.000 stanovnika prefekture Yushu. Po pisanju pekinških medija, koji citiraju lokalne dužnosnike, ukupno bi u subotu trebalo bi spaljeno 740 trupala. (Hina)