Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstveno vozilo

Veliko otkriće arheologa: U Pompejima pronađena gotovo neoštećena kočija sa zanimljivim motivima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo netaknuta procesijska kočija ukrašena erotskim scenama pronađena je u ruševinama kod Pompeja, objavili su u utorak arheolozi.

Željezno vozilo s četiri kotača za jednu do dvije osobe jedinstveno je, ističu stručnjaci Arheološkog parka Pompeji.

Pročitajte i ovo Milan u smogu veliko zagađenje zraka VIDEO Uzbuna u susjedstvu: Uvedena djelomična zabrana dizelskih vozila, ali to nije sve Za dvojicom radnika na gradilištu još se traga Teška nesreća Srušio se zid na gradilištu trgovačkog centra u susjedstvu i poklopio radnike: Ima poginulih i nestalih

Kočija je pronađena u vili u mjestu Civita Giuliana, sjeverno od Pompeja, a koristila ju je rimska elita za ceremonijalne prigode. Ima brončane ukrase u obliku erotskih scena muškaraca i žena.

Prije nekoliko godina na toj su lokaciji pronađeni ostaci triju konja, od kojih je jedan još bio zauzdan. Lokalitet su obišli i lopovi, iskopavši nekoliko tunela kako bi ga opljačkali.

"Pompeji nas i dalje zadivljuju svojim otkrićima i tako će biti još puno godina jer još treba iskopati 20 hektara", rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini u vezi otkrića.

Pompeji se nalaze u podnožju Vezuva. Prilikom erupcije 79 godine nove ere, pepeo, blato i lava prekrili su tamošnja naselja i njihove stanovnike, koji su otkopani u 18. stoljeću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene