Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija kaznila je 11 zračnih prijevoznika s ukupno 799,4 milijuna eura, zbog namještanja cijena međunarodnog prijevoza tereta, što je u konačnici rezultiralo većom cijenom za transport roba.


Europska komisija obrazložila je kako su te aviokompanije u periodu od 1999. do 2006. godine koordinirale sve svoje akcije, a da nije bilo intervencije EK, kartel ne bi bio zaustavljen 2006. godine, a pitanje je bi li uopće bio zaustavljen, prenosi agencija AP.

Vezani članci Teret Natovario građevinski materijal na auto kao da sutra ne postoji, ostali vozači samo čekali kad će se prevrnuti U Meksiku pronađena masovna grobnica - 2 Strava u Meksiku: U desecima plastičnih vreća zakopani dijelovi tijela najmanje 50 ljudi

>> Aviokompanije požuruju: Ne možemo čekati da se pepeo raziđe

Najveću kaznu zaradio je francuski Air France-KLM, kojeg je EU kaznila s 310.1 milijun eura, dok je British Airways kažnjen sa 104 milijuna eura. Air France, kako je vlasnik aviokompanije Martinair, morat će platiti i njihovu kaznu, u visini od 29.5 milijuna eura.

Lufthansa se izvukla

Air Canada, Cathay Pacific, Cargolux, Japan Airlines, LAN Chile, SAS, Singapore Airlines i Qantas morat će isto tako platiti kazne u visini između 8.2 i 79.9 milijuna eura. Europska komisija odustala je od optužbi za dodatnih 11 aviokompanija i jednu konzultantsku kuću, jer nisu mogli prikupiti dokaze da su i te kompanije bile dio navedenog kartela.

Lufthansa se izvukla na račun toga što su 'otkucali' ostatak kartela Europskoj komisiji. Aviokompanije koje su surađivale tijekom istrage, nagrađene su smanjenjem kazne od 15 do 50 posto. Iz Air Francea nisu zasad komentirali kaznu.

Američko ministarstvo pravosuđa već je optužilo 18 aviokompanija i nekoliko izvršnih dužnosnika u vlastito provedenoj istrazi zračnog kartela. Ukupna kazna tim kompanijama iznosi više od 1.6 milijardi dolara.