Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zračni kartel

EU kaznila 11 aviokompanije sa 800 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija kaznila je 11 zračnih prijevoznika s ukupno 799,4 milijuna eura, zbog namještanja cijena međunarodnog prijevoza tereta, što je u konačnici rezultiralo većom cijenom za transport roba.

Europska komisija obrazložila je kako su te aviokompanije u periodu od 1999. do 2006. godine koordinirale sve svoje akcije, a da nije bilo intervencije EK, kartel ne bi bio zaustavljen 2006. godine, a pitanje je bi li uopće bio zaustavljen, prenosi agencija AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Samo u Belgiji 100 Putnici bijesni: Otkazano tisuću letova diljem Europe, posebno pogođeno nekoliko kompanija Ilustracija MLADOŽENJA NA SLOBODI Kako je zbog vjenčanja pao superkartel koji je kontrolirao čak trećinu kokaina u Europi

>> Aviokompanije požuruju: Ne možemo čekati da se pepeo raziđe

Najveću kaznu zaradio je francuski Air France-KLM, kojeg je EU kaznila s 310.1 milijun eura, dok je British Airways kažnjen sa 104 milijuna eura. Air France, kako je vlasnik aviokompanije Martinair, morat će platiti i njihovu kaznu, u visini od 29.5 milijuna eura.

Lufthansa se izvukla

Air Canada, Cathay Pacific, Cargolux, Japan Airlines, LAN Chile, SAS, Singapore Airlines i Qantas morat će isto tako platiti kazne u visini između 8.2 i 79.9 milijuna eura. Europska komisija odustala je od optužbi za dodatnih 11 aviokompanija i jednu konzultantsku kuću, jer nisu mogli prikupiti dokaze da su i te kompanije bile dio navedenog kartela.

Lufthansa se izvukla na račun toga što su 'otkucali' ostatak kartela Europskoj komisiji. Aviokompanije koje su surađivale tijekom istrage, nagrađene su smanjenjem kazne od 15 do 50 posto. Iz Air Francea nisu zasad komentirali kaznu.

Američko ministarstvo pravosuđa već je optužilo 18 aviokompanija i nekoliko izvršnih dužnosnika u vlastito provedenoj istrazi zračnog kartela. Ukupna kazna tim kompanijama iznosi više od 1.6 milijardi dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene