Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A sigurnost?

Aviokompanije požuruju: Ne možemo čekati da se pepeo raziđe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadašnja situacija u zračnom prometu nije održiva, ali pri odlučivanju o otvaranju zračnog prostora na prvom će mjestu biti sigurnost putnika, objavila je Europska unija.

‘Kada je riječ o sigurnosti tu ne može biti kompromisa. Suočeni smo s dosad nezabilježenim zatvaranjem zračnog prostora u Europi. Situacija nije održiva i sada je jasno da ne možemo čekati da se oblak pepela raziđe’, izjavio je europski povjerenik za promet Siim Kallas na konferenciji za novinare u Bruxellesu na kojoj je govorio o aktivnostima koje je Komisija poduzimala tijekom proteklog vikenda. Tijekom protekla dva dana Europska komisija je zajedno s Eurocontrolom koordinirala niz sastanaka s nacionalnim vlastima zaduženim za zračni promet, sa službama kontrole leta, zrakoplovnim tvrtkama, zračnim lukama i znanstvenicima.

Pročitajte i ovo Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana Slika nije dostupna Normalizacija 'Ne možemo čekati da pepeo nestane'

Po Kallasu, sada je najvažnije ustanoviti može li se uz pojačanu koordinaciju na europskoj razini povećati slobodan zračni prostor bez ugrožavanja sigurnosti. Povjerenik dodaje da se sve odluke o mogućem otvaranju zračnog prometa moraju temeljiti na znanstvenim dokazima. Komisija je također započela s izradom procjene učinaka sadašnje krize na gospodarstvo. U tu svrhu formirana je skupina povjerenika koja će napraviti gospodarsku analizu, a na temelju te analize odlučivat će se o mogućoj pomoći zrakoplovnim tvrtkama. Pri odlučivanju o eventualnoj pomoći pojednostavit će se postupak provjere o tome ispunjava li pojedina tvrtka uvjete za pomoć. Europska komisija, koja je zadužena za nadzor pravila o tržišnom natjecanju, mora odobriti svaki oblik državne pomoći.

Kallas je istaknuo da su za putnike nadležne zrakoplovne tvrtke. Unatoč izvanrednim okolnostima nastalim zbog gustog oblaka vulkanskog pepela, putnici zadržavaju pravo na naknadu troškova. Španjolsko predsjedništvo EU-a objavilo je također da će svaka odluka o ponovnoj uspostavi zračnog prometa biti prije svega utemeljena na procjeni sigurnosti putnika, pišu agencije. ‘Na prvome mjestu je sigurnost i prevencija’, izjavio je španjolski ministar prometa Jose Blanco za nacionalni radio, prije videokonferencije ministara prometa zemalja EU-a.

‘Valja biti oprezan i postupati strogo. Građani moraju shvatiti da radimo kako bismo im jamčili sigurnost’, rekao je Blanco. Zrakoplovne tvrtke požuruju ponovno otvaranje zračnih putova jer gube desetke milijuna eura na dan. Blanco je upozorio da ‘nitko neće htjeti preuzeti odgovornost dogode li se neželjene situacije’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene