Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je 'odahnuo' što su se dvije američke novinarke, uhićene u Sjevernoj Koreji, vratile kući nakon posredovanja bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.


'Želio bih zahvaliti Billu Clintonu - imao sam priliku razgovarati s njime - za izniman humanitarni napor koji je omogućio oslobađanje dviju novinarki', rekao je Obama, dodavši da su svi u Bijeloj kući 'iznimno sretni zbog toga'.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Sankcije su usmjerene na imovinu sjevernokorejskog čelništva' Slika nije dostupna Clinton pojačala pritisak na Kinu za akciju protiv Sj. Koreje

>> Sjeverna Koreja pomilovala američke novinarke

Američke novinarke, 32-godišnja Laura Ling i 26-godišnja Euna Lee vratile su se danas u Kaliforniju u pratnji Billa Clintona koji im je omogućio pomilovanje sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Ila.

Uhićene su u ožujku zbog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju iz Kine za što su u lipnju osuđene na 12 godina prisilnog rada. U zatvoru su provele tri mjeseca. Njihov doček na zračnoj luci u Los Angelesu prenosile su sve američke televizijske kuće. 'Posljednjih 140 dana bili su najteži u našim životima', rekla je Ling u kratkoj izjavi novinarima. 'Zahvalne smo vladi Sjeverne Koreje na pomilovanju i tako sretne što smo kući', dodala je.

Njih dvije uopće nisu znale da je Clinton stigao u Pjongjang po njih. 'Čuvari su nam rekli da idemo na neki sastanak. Kada smo stigli na mjesto sastanka, uveli su nas u prostoriju i vidjele smo predsjednika Clintona ispred nas', rekla je Lee.

Sjeverna Koreja je novinarke televizije Current, koju je osnovao Clintonov negdašnji potpredsjednik Al Gore, u lipnju osudila na 12 godina boravka u radnom logoru zbog ilegalnog prelaska granice i špijunaže. Njih dvije su uhićene u blizini granice s Kinom, gdje su radile reportažu o sjvernokorejskim izbjeglicama i pretpostavlja se da su slučajno prešle granicu. (Hina)