Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odahnuo' i Obama

VIDEO: Clinton vratio kući američke novinarke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je 'odahnuo' što su se dvije američke novinarke, uhićene u Sjevernoj Koreji, vratile kući nakon posredovanja bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

'Želio bih zahvaliti Billu Clintonu - imao sam priliku razgovarati s njime - za izniman humanitarni napor koji je omogućio oslobađanje dviju novinarki', rekao je Obama, dodavši da su svi u Bijeloj kući 'iznimno sretni zbog toga'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Clinton o novim sankcijama 'Sankcije su usmjerene na imovinu sjevernokorejskog čelništva' Slika nije dostupna Vodila 'plodne razgovore' Clinton pojačala pritisak na Kinu za akciju protiv Sj. Koreje

>> Sjeverna Koreja pomilovala američke novinarke

Američke novinarke, 32-godišnja Laura Ling i 26-godišnja Euna Lee vratile su se danas u Kaliforniju u pratnji Billa Clintona koji im je omogućio pomilovanje sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Ila.

Uhićene su u ožujku zbog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju iz Kine za što su u lipnju osuđene na 12 godina prisilnog rada. U zatvoru su provele tri mjeseca. Njihov doček na zračnoj luci u Los Angelesu prenosile su sve američke televizijske kuće. 'Posljednjih 140 dana bili su najteži u našim životima', rekla je Ling u kratkoj izjavi novinarima. 'Zahvalne smo vladi Sjeverne Koreje na pomilovanju i tako sretne što smo kući', dodala je.

Njih dvije uopće nisu znale da je Clinton stigao u Pjongjang po njih. 'Čuvari su nam rekli da idemo na neki sastanak. Kada smo stigli na mjesto sastanka, uveli su nas u prostoriju i vidjele smo predsjednika Clintona ispred nas', rekla je Lee.

Sjeverna Koreja je novinarke televizije Current, koju je osnovao Clintonov negdašnji potpredsjednik Al Gore, u lipnju osudila na 12 godina boravka u radnom logoru zbog ilegalnog prelaska granice i špijunaže. Njih dvije su uhićene u blizini granice s Kinom, gdje su radile reportažu o sjvernokorejskim izbjeglicama i pretpostavlja se da su slučajno prešle granicu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene