Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodila 'plodne razgovore'

Clinton pojačala pritisak na Kinu za akciju protiv Sj. Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da su bili plodni razgovori s Kinom o dopuni predloženih sankcija Iranu u kojima će biti navedene osobe i tvrtke na koje će se primjenjivati stroža pravila.

Clinton je također osudila iranski plan o zamjeni nuklearnog goriva, koji je Teheran predložio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, nazvavši ga trikom za izbjegavanje sankcija. ‘Razgovori o završetku aneksa i podnošenju rezolucije i aneksa Vijeću sigurnosti bili su uspješni’, rekla je Clinton novinarima nakon dvodnevnih razgovara s kineskim dužnosnicima.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Korejska kriza: SAD pokušava pridobiti Kinu

Kazala je da su se dotaknuli i nedavna iranskog prijedloga koji ‘obiluje nedostatcima’. Sporazum, koji je Iran potpisao s Brazilom i Turskom 17. svibnja u Teheranu, predviđa zamjenu 1.200 kilograma niskoobogaćenog (3,5 posto) iranskog uranija za 120 kilograma visokoobogaćenog (20 posto) uranija koji bi trebala osigurati Bečka skupina zemalja kad se usklade sve pojedinosti. Iran će taj uranij upotrijebiti u reaktoru u medicinske svrhe, a zamjena bi se trebala organizirati u Turskoj.

Clinton je također pojačala pritisak na Kinu da podupre međunarodnu akciju protiv Sjeverne Koreje zbog potapanja južnokorejskoga ratnog broda, izjavivši da su mir i sigurnost na Korejskom poluotoku zajednička odgovornost Washingtona i Pekinga. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene