Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Clinton o novim sankcijama

'Sankcije su usmjerene na imovinu sjevernokorejskog čelništva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene su Države objavile nove sankcije Sjevernoj Koreji, koje uključuju kupovinu i prodaju oružja i zamrzavanje imovine sjevernokorejskih dužnosnika.

Američka državna tajnica Hillary Clinton objavila je nametanje novih sankcija tijekom posjeta Južnoj Koreji. Naglasila je da su one odgovor politici Pjongjanga i nisu usmjerene protiv žitelja Sjeverne Koreje, koji ionako pripadaju jednom od najsiromašnijih društava na svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena stanja Južna Koreja rasporedila rakete uz granicu sa Sjevernom Korejom Slika nije dostupna Američki ministar obrane poručuje 'Kad Sj. Koreja prestane s provokacijama, bit će i pregovora'

'Nove američke sankcije točno su usmjerene na imovinu sjevernokorejskog čelništva i sredstvo su pritiska na vlast u Pjongjangu koji ima maligne prioritete', rekla je Clinton. Sankcije će Sjedinjenim Državama pomoći da 'spriječe proliferaciju, da se zaustave sjevernokorejske ilegalne aktivnosti kojima financiraju svoj nuklearni program i da obeshrabre buduće provokativne poteze'.

Ona je na tiskovnoj konferenciji u Seulu također dodala da će Washington razmotriti oživljavanje višestranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ako Pjongjang pošalje pozitivne signale. Međutim, to se još nije dogodilo, rekla je. Američki su dužnosnici Sjevernokorejcima zaprijetili 'ozbiljnim posljedicama' u slučaju budućih napada na Jug, misleći pritom na nedavno potapanje južnokorejskog broda Cheonana.

Južnokorejski ministar obrane Kim Tae-young je nakon sastanka s Clinton i američkim kolegom Robertom Gatesom izjavio da je mogućnost nagle promjene vlasti u Sjevernoj Koreji vrlo vjerojatna i da se zajedno sa Sjedinjenim Državama radi na pripremi mjera odgovora. Američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar obrane Robert Gates posjetili su prije demilitariziranu zonu između dviju Koreja.

Tom su prigodom još jednom izrazili svoju potporu Južnoj Koreji. 'Sve dok Pjongjang ne promijeni svoju politiku, SAD čvrsto stoji na strani naroda i vlade Južne Koreje', rekla je Clinton. Gates je najavio zajedničku vojnu vježbu američke i južnokorejske vojske sljedeći vikend na istočnoj obali Korejskog poluotoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene