Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obame odbile večeru sa Sarkozyevima

VIDEO: Carla potpuno zbunila Baracka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama ostao je pomalo zatečen, nakon što ga je, prilikom pozdravljana u Ceanu, Carla Bruni, ignorirala kako bi prvo pozdravila američki prvu damu Michelle.

Dok je okupljena gomila na sjeveru Francuske, u Ceanu oduševljeno izvikivala ime američkog predsjednika Baracka Obame, on se pozdravio s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem pokraj kojeg je stajala Carla Bruni. No, kada se Obama pokušao pozdraviti s njom, Carla je prošla pokraj Obame i zagrlila njegovu suprugu. Obama se okrenuo za njom, a nedugo zatim, topli pozdrav ni za njega nije izostao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izjednačili je s prostitutkom Francuska: Iranske uvrede Carle Bruni Sarkozy neprihvatljive Slika nije dostupna U prekratkoj haljinici bez gaćica Lijepa guza Carle Bruni ponuđena onom koji najviše plati

Francuski su mediji izvijestili kako je američki predsjednik odbio poziv na jučerašnju večeru francuskog bračnog para Sarkozy – Bruni, nazivajući ga umišljenim. Na večeru su supružnici Obama trebali doći sinoć, nakon posjeta Njemačkoj. Možda mu je ovim postupkom Bruni odlučila pokazati što misli o odbijenici. Obamu je u Caenu dočekalo nekoliko tisuća Francuza, na čije je uzvikivanje i mahanje zastavicama, Obama odgovorio rukovanjem s nekoliko prisutnih građana.

Na sastanku u Ceanu, Obama i Sarkozy ponovno su poručili Iranu da ne proizvede nuklearno oružje. 'Iransko posjedovanje nuklearnog oružja bilo bi istinski opasno... Za cijeli svijet', rekao je Obama nakon sastanka sa Sarkozyjem na sjeveru Francuske. I druge zemlje Bliskoga istoka tada bi poželjele nuklearno oružje, upozorio je Obama i dodao: 'Ne možemo dopustiti utrku u nuklearnom naoružanju na Bliskome istoku'. 'Sjedinjene Države i Francuska isto misle u vezi s time', rekao je Sarkozy. 'Ne želimo širenje nuklearnog naoružanja'. Američki je predsjednik naglasio kako su i posljednji potezi Sjeverne Koreje, uključujući testiranje nuklearnog naoružanja, 'iznimno provokativn'. 'A mi nećemo nastaviti politiku nagrađivanja provokativne politike', naglasio je. Dvojica su predsjednika uoči proslave 65. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiju razgovarala o široku nizu tema, od Afganistana do Bliskog istoka i odnosa s Rusijom.

Još uvijek se ne slažu se oko Turske

'Sarkozy je rekao da 'nikad u povijesti naših dviju zemalja nisu SAD i Francuska bile tako bliske u vezi s važnim pitanjima', pa i u vezi s pitanjem kako riješiti krizu na Bliskome istoku. 'Rekao sam Obami koliko se slažemo s njime u vezi s pitanjem Izraela i Palestine, dviju zemalja koje bi usporedo postojale', rekao je Sarkozy. Obama je rekao da bi ostvarenje napretka u tom sukobu 'značilo da su strane... U ozbiljnim pregovorima da postignu rješenje (koje podrazumijeva) dvije države'. Dodao je: 'Njihove su sudbine tijesno povezane'.

Međutim, nisu se ipak složili u svemu. Odgovarajući na novinarski upit, Obama je rekao da bi Turska trebala biti primljena u EU, čemu se Sarkozy protivi. ‘Turska je iznimno važan saveznik. Ohrabrio bih njezinu integraciju u Europu’, rekao je američki predsjednik. Sarkozy je kazao da se zalaže za stvaranje ekonomskog i sigurnosnog područja koje bi uključivalo Europu, Rusiju i Tursku. ‘Ali, molim vas, nemojte napuhavati tu jednu razliku u mišljenjima’, dodao je brzo. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene