Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GAF ZA GAFOM

VIDEO Biden se opet izgubio, "spašavala" ga talijanska premijerka: Pogledajte što je napravio tijekom susreta sa Zelenskim

Desetogodišnji bilateralni sigurnosni sporazum koji su potpisali Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ostao je u sjeni zbog brojnih gafova američkog predsjednika.

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak su potpisali 10-godišnji bilateralni sigurnosni sporazum s ciljem jačanja obrane Ukrajine od ruskih osvajača i približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u.

Sporazum, potpisan na marginama summita G7 u Italiji, ima za cilj obvezati buduće američke administracije na potporu Ukrajini, čak i ako bivši predsjednik Donald Trump pobijedi na izborima u studenom, rekli su dužnosnici.

"Naš je cilj dugoročno ojačati ukrajinsku obranu i sposobnosti odvraćanja", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.

Rekao je da je poruka G7 ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu: "Ne možete čekati da odustanemo. Ne možete nas podijeliti." Grupa bogatih nacija također je pristala na kredit od 50 milijardi dolara za Ukrajinu uz pomoć profita od zamrznute ruske imovine.

Pročitajte i ovo Prevarantice iz Splita - 2 Nestala penzija Prevarantice obilaze zgrade i potkradaju starije ljude, a koriste i dijete: "Odmah su uhvatile kvaku, nisu ni zvonile"

Američko-ukrajinski sigurnosni sporazum okvir je za dugoročne napore da se pomogne u razvoju ukrajinskih zastarjelih oružanih snaga i služi kao korak ka konačnom članstvu Ukrajine u NATO-u, navodi se u tekstu.

Ukrajinski predsjednik nazvao je sporazum povijesnim, rekavši da je on most prema konačnom članstvu njegove zemlje u NATO-u. “Ovo je sporazum o sigurnosti, a time i o zaštiti ljudskih života”, rekao je.

Zelenski je dugo tražio članstvo u NATO-u, ali saveznici nisu uspjeli učiniti taj korak. Zapadni savez svaki napad pokrenut na jednu od svoje 32 članice smatra napadom na sve prema svojoj klauzuli Članak pet.

U slučaju oružanog napada ili prijetnje takvim protiv Ukrajine, najviši dužnosnici SAD-a i Ukrajine sastat će se u roku od 24 sata kako bi se posavjetovali o odgovoru i utvrdili koje su dodatne obrambene potrebe potrebne Ukrajini, stoji u sporazumu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Stephen Nikola Bartulica - 1 koga su Hrvati poslali u EU parlament? Tko je zapravo Bartulica? "Pripadnik je neke vrste tajne organizacije koja ima određene postupke inicijacije"

Prema sporazumu, Sjedinjene Države ponovno izražavaju svoju potporu ukrajinskoj obrani njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta, usred obnovljenog pritiska Rusije na istočnoj fronti Ukrajine.

No sve je to ostalo u sjeni Bidenovih novih gafova. Tako se na društvenim mrežama pojavila snimka na kojoj se vidi kako britanski premijer Rishi Sunak, kanadski premijer Justin Trudeau, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz gledaju skok padobranaca, dok je Biden opet odlutao. Situacija je tako izmakla kontroli da ga je talijanska premijerka Giorgia Meloni morala hvatati pod ruku kako bi ga vratila među kolege.

Pročitajte i ovo Sud u Rijeci Iskoristio trenutak Mladić skočio kroz prozor riječkog suda i pobjegao: Policija pokrenula potragu  

Nakon toga na susretu s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim Biden mu je salutirao, što je razbjesnilo brojne Amerikance na društvenim mrežama.

"Joe, prestani nas blamirati", "Molim te, prestani", "Ne salutira vlastitim trupama, ali Zelenskom, koji nije ni vojno lice, njemu da", samo su neki od komentara. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene