Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Venezuela prekinula prodaju nafte Exxon Mobileu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanska državna naftna kompanija PDVSA jučer je objavila da prekida prodaju sirove nafte korporaciji Exxon Mobil, kao odgovor na potez te američke tvrtke za sudsku zapljenu milijardi dolara venezuelanskih sredstava u SAD-u i Europskoj uniji, prenose mediji u SAD.

Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) je priopćila da je zbog "sudsko-ekonomskog maltretiranja ... paralizirala prodaju sirove nafte" Exxon Mobilu i prekinula poslovanje s tom tvrtkom iz Irvinga u Teksasu.

Pročitajte i ovo Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke" Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju

Exxon Mobil, najveća svjetska naftna kompanija, u sporu je oko nacionalizacije njezinih ulaganja u jedan od četiri velika multinacionalna projekta u bazenu rijeke Orinoko, gdje su pronađena najveća ležišta teške nafte-bitumena na svijetu.

Zbog tog spora, odnosna zahtjeva za pljenidbu imovine Venezuele, njezin predsjednik Hugo Chavez zaprijetio je da će prekinuti opskrbu naftom Sjedinjenih Država. S izvozom od 1.3 milijuna barela dnevno, Venezuela je četvrti najveći opskrbljivač naftom SAD-a.

Bijela kuća je jučer odbila komentirati prijetnju Chaveza da će
prekinuti opskrbu SAD-a naftom.

"Dok traje parnica, suparničke strane pokušat će reći bilo šta samo da pobijede u raspravi", kazala je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

U veljači 2007. Chavez je naredio da PDVSA preuzme 60 posto udjela u projektu Orinoko, s prvotnih 42 posto, i dao stranim kompanijama četiri mjeseca da prihvate uvjete. Dok su Chevron i ostali to učinili, ConocoPhillips i Exxon Mobil su odbili nametnute uvjete.

Exxon Mobil je sa svojom tužbom pred britanskim sudom, prošloga mjeseca ishodio privremeno zamrzavanje 12 milijardi dolara imovine PDVSA.

Glasnogovornica Exxon Mobila Margaret Ross odbila je komentirati novi potez Venezuele, rekavši samo kako će tvrtka "poduzeti korake da zadovolji potrebe potrošača".

Neki ekonomski analitičari ocjenjuju kako Chavezova prijetnja ima malo osnova, jer je SAD glavni kupac venezuelanske sirove nafte, koju zbog loše kvalitete mogu prerađivati uglavnom posebno prilagođene rafinerije u SAD-u. U drugim će zemljama tešku naftu moći prerađivati tek rafinerije nove generacije, kakvih je za sada malo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene