Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grob slavnog sultana Osmanskog Carstva Sulejmana Veličanstvenog u kojem se nalazi njegovo srce "gotovo je sigurno" pronađen u Mađarskoj gdje je i preminuo 1566., rekao je mađarski istraživač u srijedu, nakon iskapanja koja se vrše od listopada.


Legendarni sultan preminuo je u rujnu 1566. u dobi od 71 godine u Szigetvaru, nedaleko od današnje granice Mađarske i Hrvatske.

Vezani članci \'\'Sve za tvoje srce\'\' ''Sve za tvoje srce'': Besplatno mjerenje kolesterola, krvnog tlaka, edukacija o oživljavanju uslijed gušenja U grobu pronađena velika količina oružja (Foto: PU vukovarsko-srijemska) - 5 Šokantno otkriće u Borovu: U grobu osobe preminule prije 74 godine pronađeni kalašnjikovi, raketni bacač, bombe, mine...

"Gotovo je sigurno da se tu nalazi grob", rekao je Norbert Pap koji vodi ekipu koja je u listopadu počela iskapanja na mjestu na kojem je pretpostavila da se nalazi grob.

Iskapanja će biti prekinuta tijekom zime a nastavit će se u travnju.

Još jedan kralj pokopan ispod parkirališta?

Tijelo osmanskog vladara nakon njegove smrti premješteno je u današnji Istanbul, ali legenda kaže da su njegovo srce i unutarnji organi pokopani u mjestu gdje je umro.

Dosadašnja iskapanja koja se vrše uz potporu mađarske i turske vlade otkrila su ostatke džamije i drugih građevina čiji smještaj odgovara osmanskom gradu Turbeku koji se na tom području nalazi na staroj francuskoj karti uz natpis: Ovdje počiva Sulejman.

"Mnogi u Turskoj pitaju se gdje je njegov grob", kazao je turski veleposlanik u Budimpešti Sakir Fakili. "Sada se konačno približavamo odgovoru", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook