Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jezivi prizori

VIDEO Grozne scene iz tvornice iPhonea, radnici se sukobili s ljudima u skafanderima: "Dimne bombe! Suzavac!"

Prosvjedi u tvornici iPhonea u Kini
Prosvjedi u tvornici iPhonea u Kini Foto: Screenshot
Na društvenim mrežama objavljene su snimke velikih prosvjeda koji su izbili u tvornici iPhonea u Kini.

Objavljeni su videi prosvjeda u velikoj Foxconnovoj tvornici iPhonea u kineskom gradu Zhengzhouu. Na snimkama se vidi kako stotine radnika marširaju po cesti, a neki od njih sukobljavaju se s policijom i ljudima koji nose skafandere koji štite od zaraze koronavirusom.

Pročitajte i ovo Boris Johnson Francuzi zatvrali oči Bombastična tvrdnja bivšeg britanskog premijera: "Njemačka je htjela da Rusi brzo pregaze Ukrajinu"

Na nekim se videima radnici žale na kvalitetu hrane, a drugi nisu zadovoljni isplatom bonusa koji su im obećani. Na jednoj snimci radnici skandiraju: "Branimo naša prava! Branimo naša prava!" te se pritom sukobljavaju s policijom u vozilu čija su jaka svjetla uperena prema njima.

Osoba koja je snimila video pritom viče: "Zaletavaju se prema nama! Dimne bombe! Suzavac!" izvijestio je AFP. Na jednoj fotografiji vide se spaljeni ostaci vrata tvornice.

Reuters nije uspio potvrditi da se radi o autentičnim videima, a Foxconn zasad nije komentirao nerede. Hashtag "Foxconn Riots" (neredi u Foxconnu) cenzuriran je na kineskoj društvenoj mreži Weibo.

Do prosvjeda je došlo u Zhengzgouu, odnosno u najvećoj tvornici iPhonea na svijetu, u kojoj radi oko 200.000 radnika. Mnogi su radnici odande pobjegli zbog loših radnih uvjeta i načina na koje se uprava borila sa slučajevima koronavirusa.

Kako bi se nastavila proizvodnja, uprava je zaposlila još radnika, obećavajući veću plaću i bonuse. Tvornica je funkcionirala tako da su radnici u njoj i živjeli, odsječeni od ostatka svijeta, što je uvedeno zbog borbe s koronom u Zhengzhouu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Marko Primorac, Boris Vujčić SJEDNICA NACIONALNOG VIJEĆA Stiže interaktivna karta bankomata koji će imati eure, Vujčić poručio građanima: ''Donesite novac u banke što prije!''

Zbog problema u proizvodnji Apple je ranije ovog mjeseca objavio da očekuje kašnjenje u isporuci premium iPhonea 14.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene