Stršljeni, ilustracija
Stršljeni, ilustracija Foto: Getty Images

Zbog izrazito visokih temperatura došlo je do najezde stršljena u brojnim naseljenim mjestima u Srbiji, osobito u školama i vrtićima.


Izrazito visoke temperature dovele su do najezde stršljena u naseljenim mjestima u Srbiji. Tijekom ljetnih mjeseci formirali su legla na brojnim nepristupačnim mjestima i ondje se razmnožili.

Poznati hvatač zmija s tog područja, Vladica Stanković, kazao je kako su zmije u odnosu na stršljene - mala djeca

"Obično se nalaze na tavanima, krovovima, u šupljinama stabala", upozorio je Stanković, piše Mondo.

Stršljen Učestali napadi stršljena: Što učiniti i kako se ponašati ako se susretnete s ovim kukcem?

Ilustracija Stršljeni napadaju: Ništa od Popišanca još neko vrijeme, sigurnost je važnija

Nedavno je i sam imao susret s opasnim insektima kada je iz jednog vrtića u Lepenici morao ukloniti leglo. "Škole i vrtići tijekom prethodnih mjeseci bili su prazni, a takva su mjesta za stršljene idealna. U domaćinstvima se često uvuku u dimnjake, a zatim i u prostorije", pojasnio je.

Neki su ljudi alergični na ubod stršljena te mogu doživjeti i anafilaktički šok sa smrtnim ishodom. 

"Njihov otrov ima oko sto alergena i moguće je da je čovjek alergičan na neki od njih, može doći do velikih problema. Svatko tko ide u prirodu trebao bi sa sobom ponijeti lijek za alergijske reakcije, a ako dođe do uboda, odmah otići do liječnika", zaključio je Stanković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju