Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzana kampanja cijepljenja

Epidemiolozi zabrinuti: U ovoj europskoj zemlji eksplodirao broj zaraza koronom kod mladih, zbog pogoršanja stanja planira se postroženje restrikcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstvena situacija u Španjolskoj se bitno pogoršala posljednjih dana uz eksploziju broja zaraza koronavirusom kod mladih, a taj skok prisiljava vlasti da razmotre postroženje mjera dok se ubrzava cijepljenje.

"Dnevni podaci nisu nimalo dobri", komentirao je u ponedjeljak navečer Fernando Simon, glavni epidemiolog ministarstva zdravstva, i objasnio da su ti podaci vrlo različiti u raznim dobnim skupinama te da je stopa incidencije među mladima blizu 600.

Stopa incidencije prešla je 200 (204 na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna) prema prosječno 152,8 u petak kada su objavljeni posljednjih podaci.

Španjolsko ministarstvo zdravstva u petak je objavilo da ima 32.607 novozaraženih COVID-om u posljednja 72 sata te da su 23 osobe umrle. Epidemiolog Simon stanje je ocijenio složenim, ali i dodao da se ono ne odražava u broju hospitalizacija ni umrlih.

Pročitajte i ovo Lina Dollar i Radmila Korlević Bez naručivanja U Istri zadovoljni odazivom na cijepljenje: ''Primjećujemo sve više mlađih ljudi, ali i starijih, što je više nego odlično''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pune ruke posla za policiju VIDEO Ukinuli su izvanredno stanje i policijski sat, tisuće mladih cijelu noć partijalo na ulicama

Istovremeno se ubrzava kampanja cijepljenja, 40,3 posto stanovnika od oko 47 milijuna Španjolaca u potpunosti je cijepljeno protiv koronavirusa, dok je polovica (55,9 posto) primila jednu dozu cjepiva. Zbog pogoršanja stanja u nekoliko regija, među kojima su Andaluzija i Katalonija, razmatraju postroženje restrikcija ovog tjedna, nakon što od 26. lipnja maske na otvorenom nisu obvezne.

Prošlog tjedna otkriveno je veliko žarište na Balearima kada su se 1824 zaražene osobe vratile na poluotok nakon zabave na Mallorci. Oko 6000 ljudi diljem Španjolske bilo je u karanteni. Uz 81.000 umrlih i više od 3,8 milijuna zaraženih, Španjolska je pandemijom jedna od najpogođenijih zemalja u Europi.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene