Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon napada iranskih prosvjednika na zgradu britanske ambasade u Teheranu, Britanci povlače dio osoblja i njihove obitelji. Isto je najavila i Norveška.


Iako se Iran službeno ispričao zbog jučerašnjih napada, britanski premijer David Cameron i ministar vanjskih poslova William Hague izjavili su da je osiguranje sigurnosti njihovih državljana prioritet.

Vezani članci Poplave u Velikoj Britaniji - 3 Kaos na sjeveru Europe: Otkazani letovi, tisuće kućanstava bez struje, u Švedskoj poginuo muškarac Donald Trump uvođenjem sankcija u Iranu izazvao nezadovoljstvo drugih zemalja (Foto: AFP) EU, velika Britanija, Francuska i Njemačka: Zaštitit ćemo tvrtke koje posluju s Iranom unatoč američkim sankcijama

Dan nakon napada na britansku ambasadu u Teheranu Velika Britanija počela je s povlačenjem diplomatskog osoblja iz Irana, prenosi BBC.

Iz diplomatskih izvora javljeno je da se dio osoblja iz ambasade koja je u utorak napadnuta odlučio vratiti u domovinu zbog sigurnosnih razloga. Nije precizirano znači li to da su vlasti odučile evakuirati sve pripadnike diplomatske misije iz Irana.

Podsjetimo, u utorak je napadnuto britansko veleposlanstvo u Teheranu zbog odluke Velike Britanije da uvede dodatne sankcije Iranu zbog provođenja nuklearnog programa. Nekoliko desetaka prosvjednika zapalilo je britansku zastavu, jedan automobil i dokumentaciju veleposlanstva. Osoblje veleposlanstva pobjeglo je na stražnji izlaz.

Kako javlja Independent, Norveška je u utorak navečer također donijela odluku o zatvaranju svog veleposlanstva u Teheranu. Ministrica vanjskih poslova Hilde Steinfeld izjavila je da diplomatsko osoblje još uvijek nije evakuirano, ali je takav korak nužno poduzeti iz sigurnosnih razloga. (I.D. / Agencija VLM)