Zemlja koju se smatra izrazito katoličkom, Irska - ima novog, za njih, posve drugačijeg premijera premijera.


38-mogodišnji Leo Varadkar vodi stranku desnog centra, deklarirani je homoseksualac, dijete imigranta i najmlađi premijer u povijesti ove zemlje.

Vezani članci Koronavirus u Irskoj Raste broj zaraženih u Irskoj: "Ni u jednom trenutku pandemije nismo bili zabrinuti kao sada" Koronavirus u Irskoj Imali su najnižu stopu zaraze u EU-u: Nakon blagdanskih druženja naglo raste broj novih slučajeva koronavirusa

Najjača irska stranka, stranka desnog centra, dobila je novog čelnika, a zemlja novog premijera. "Ako moj izbor išta pokazuje, onda je to da predrasudama nema mjesta u ovoj zemlji", poručio je sam Varadkar.

U irskoj je do '93. biti homoseksualac bilo kazneno djelo. Novi premijer o svojoj spolnoj orijentaciji javno je progovorio prije dvije godine kada je bio ministar, a Irska se spremala za referendum o istospolnim brakovima. U zemlji u kojoj se 78 posto stanovnika izjašnjava katolicima, istospolni brakovi su legalizirani, a Irska je bila prva zemlja koja je takvu odluku donijela na referendumu.

Možda zvuči nezamislivo za brojne zemlje, ali irski mediji ne bave se premijerovom spolnom orijentacijom, već njegovim programom.

U zemlji koja ima jedan od najrigoroznijih zakona o pobačaju, Varadkar je najavio održavanje referenduma o tom pitanju sljedeće godine. O tome se dugo govori i raspravlja, pa je u vrijeme njegovog prethodnika formirano povjerenstvo koje je vladi predložilo promjenu ustava. 38-ogodišnjeg Varadkara parlament će službeno potvrditi za deset dana, a on će postati i najmlađi irski premijer. I prvi koji dolazi iz imigrantske obitelji. Majka mu je Irkinja, a otac doseljenik iz Indije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju