Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno pismo

Vatikan upozorio irske biskupe da ne prijavljuju zlostavljanje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeno je pismo iz 1997. godine u kojem Vatikan upozorava irske biskupe da ne prijavljuju slučajeve zlostavljanja djece policiji.

Pismo je objavila irska televizija RTS, a grupa žrtava zlostavljanja pismo vidi kao dokaz da je crkva namjerno poticala prikrivanje dokaza o svećenicima pedofilima. Godine 1996. krenuo je prvi val otkrivanja zlostavljanja i Vatikan je u pismu odbio inicijativu irske crkve koja je htjela pomoći policiji pri identificiranju svećenika zlostavljača.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Papa Franjo respiratorna infekcija Stižu novi detalji o stanju pape Franje: U bolnici je zbog osobe koja mu je već jednom spasila život. "Rekao mi je - moraš..."

>> Papa božićni govor posvetio seksualnom zlostavljanju

Pismo je potpisao pokojni nadbiskup Luciano Storero, diplomat Ivana Pavla II u Irskoj. U pismu navodi kako je obveza svećenika da prijavljuju zločine 'upitno s moralne i kanonske strane'. Također je naglašeno kako se o izvješćima o zlostavljanju bez pogovora mora raspravljati unutar Vatikana. 'Biskup koji bude izlazio iz okvira crkvenog zakona naći će se s krajnje neugodnim položaju gdje će njegove odluke preispitati Rim', stoji u pismu.

Katoličko vodstvo Irske nije bilo raspoloženo za komentiranje objave pisma. 'Pismo ima veliko međunarodno značenje jer dokazuje da je Vatikan sprječavao izvješća o zlostavljanju i ako se to provodilo u Irskoj, provodilo se i svugdje drugdje', uvjeren je Colm O'Gorman iz irskog Amnesty Internationala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene