Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Objavljeno je pismo iz 1997. godine u kojem Vatikan upozorava irske biskupe da ne prijavljuju slučajeve zlostavljanja djece policiji.


Pismo je objavila irska televizija RTS, a grupa žrtava zlostavljanja pismo vidi kao dokaz da je crkva namjerno poticala prikrivanje dokaza o svećenicima pedofilima. Godine 1996. krenuo je prvi val otkrivanja zlostavljanja i Vatikan je u pismu odbio inicijativu irske crkve koja je htjela pomoći policiji pri identificiranju svećenika zlostavljača.

Vezani članci Beskućnici na Trgu svetog Petra Tragična smrt u Vatikanu: Beskućnik iz Njemačke preminuo je na Trgu svetog Petra Kardinal Jean-Pierre Ricard Kardinal priznao da je zlostavljao djevojčicu: "Prije 35 godina ponašao sam se prijekora vrijedno, imala je 14 godina"

>> Papa božićni govor posvetio seksualnom zlostavljanju

Pismo je potpisao pokojni nadbiskup Luciano Storero, diplomat Ivana Pavla II u Irskoj. U pismu navodi kako je obveza svećenika da prijavljuju zločine 'upitno s moralne i kanonske strane'. Također je naglašeno kako se o izvješćima o zlostavljanju bez pogovora mora raspravljati unutar Vatikana. 'Biskup koji bude izlazio iz okvira crkvenog zakona naći će se s krajnje neugodnim položaju gdje će njegove odluke preispitati Rim', stoji u pismu.

Katoličko vodstvo Irske nije bilo raspoloženo za komentiranje objave pisma. 'Pismo ima veliko međunarodno značenje jer dokazuje da je Vatikan sprječavao izvješća o zlostavljanju i ako se to provodilo u Irskoj, provodilo se i svugdje drugdje', uvjeren je Colm O'Gorman iz irskog Amnesty Internationala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju