Obavijesti Pretražite Navigacija
Poslali okružno pismo

Vatikan poručio biskupima: Slučajeve pedofilije prijavite vlastima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je biskupima diljem svijeta odaslao okružno pismo u kojem stoji da pripadnike klera osumnjičene za pedofiliju prijave pravosudnim tijelima te da do svibnja 2012. odrede 'jasne i usklađene' smjernice za sprječavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

'Obveza koja se odnosi na primjereno reagiranje u slučaju seksualnog iskorištavanja maloljetnika od klera dio je važna područja odgovornosti svećenika u njihovim biskupijama', stoji u pismu kardinala Williama Levade, pročelnika Kongregacije za nauk vjere, čije riječi prenosi AFP. Podsjetio je da je papa Benedikt XVI. u svibnju 2010. dao naputke glede pedofilije unutar Crkve. 'Seksualno iskorištavanje maloljetnika nije samo zločin u kanonskom već i zločin koji je predmet progona u građanskom pravu', poručio je kardinal Levada.

Pročitajte i ovo Slučajevi silovanja u Zadru, ilustracija - 1 Uhićen je Strava kod Zadra: Godinama seksualno zlostavljao djevojčicu od 11 godina - ovo nije jedini slučaj Slika nije dostupna KARDINAL PELL Visoki savjetnik pape Franje pod optužbama za seksualna zlostavljanja

>> 'Vatikan nije ispunio svoje obveze na zaštiti djece'

'Mi mislimo ozbiljno. Želimo biti primjer prevencije i brige', kazao je drugi vatikanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Drži da je suradnja s civilnim vlastima nužna kako bi se stalo na kraj pedofiliji koja je ukaljala sliku Katoličke crkve, iako je 'odgovornost za rješavanje problema pedofilije u Crkvi u prvom redu na glavnom svećeniku biskupije'. Objasnio je, međutim, da su biskupi seksualne zločince dužni izravno prijaviti vlastima ako to zatraži lokalno zakonodavstvo.

U pismu biskupima stoji i da se s optuženicima za seksualne prijestupe mora pravično postupati, ali da oni koji su poznati kao zlostavljači moraju biti isključeni iz svećeničke službe. Također se napominje da biskupi moraju biti spremni slušati žrtve i njihove obitelji te da im moraju pružiti duhovnu i psihološku pomoć. Reuters podsjeća da se Vatikan godinama suočava sa seksualnim skandalima u SAD-u i nekim europskim zemljama, uključivo i Njemačku, domovinu pape Benedikta XVI. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene