Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Smjernice su formalnost"

Vatikan priznao postojanje tajnih pravila za katoličke svećenike koji imaju djecu

Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP) Foto: Afp
Iz Vatikana je otkriveno kako postoje tajne smjernice za svećenike koji su roditelji unatoč tome što su se zavjetovali na celibat.

Vincent Doyle, muškarac čiji je otac katolički svećenik, kazao je da je putovao u Rim kako bi tražio pravdu za djecu svećenika. Osnovao je grupu "Coping International" u kojoj okuplja djecu svećenika.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece Ilustracija Slučaj Sotin Pedofilija potresa Katoličku crkvu u Hrvatskoj: Zašto HBK šuti?

Njegova internetska stranica ima više od 50 tisuća korisnika iz 175 zemalja svijeta. Tvrdi da je na putu u Vatikan vidio dokument koji sadrži svojevrsna tajna pravila za katoličke svećenike koji su postali roditelji.

Iz Vatikana su potvrdili postojanje takvog dokumenta, piše CNN. "Mogu potvrditi da postoje ove smjernice", izjavio je glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti. "Radi se o internom dokumentu", dodao je pojašnjavajući da je temeljno načelo tih smjernica "zaštita djeteta". Prema tajnim pravilima, od svećenika koji je postao otac traži se da napusti Crkvu i "preuzme svoju odgovornost kao roditelj te se posveti djetetu".

Andrea Ripa, pomoćnik tajnika u Kongregaciji za kler u Vatikanu, kazao je da su smjernice više formalnost nego zapovijed. Vatikan je priznao postojanje dokumenta samo nekoliko tjedana nakon što je papa Franjo prvi put priznao silovanje i seksualno zlostavljanje redovnica od strane svećenika i biskupa unutar Katoličke Crkve. "Vjerujem da se još puno toga može učiniti. Dugo radimo na tome", kazao je Ripa.

Katolički svećenici službeno bi morali živjeti u celibatu i suzdržavati se od bilo kojeg oblika seksualne aktivnosti. Sve veći broj skandala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem od strane svećenika diljem svijeta dokazuju da su njihovi zavjeti često prekršeni. No Katolička Crkva ne odustaje od svoje tradicije.

Ovaj tjedan stotinjak biskupa iz cijeloga svijeta okuplja se u Vatikanu kako bi razgovaralo o problemu pedofilije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene