Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Držimo "fige"

Povijesno slijetanje prve europske letjelice na površinu Marsa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 15 sati Europska svemirska agencija prenosi program slijetanja sonde Schiaparelli na površinu Marsa. Sonda je sletjela.

NASA će od srijede imati društvo na površini Marsa, ukoliko slijetanje sonde Schiaparelli, Europske svemirske agencija (ESA), bude uspješno. Spomenuta sonda dio je ESA-inog satelita u orbiti oko Crvenog planeta, ExoMars Trace Gas Orbitera.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Palili zastave Tisuće studenata diljem Italije marširaju protiv vlade: Ministar unutarnjih poslova osudio prosvjed Marš ekstremne desnice u Varšavi (Foto: AFP) Došlo 200 tisuća ljudi Proslava poljskog Dana neovisnosti pretvorila se u najveći ksenofobni marš u svijetu

15:40 Pomoću radijskog teleskopa u Inidiji ESA pokušava pronaći signal Schiaparellija, no riječ je o doista slabašnom signalu pa ga je doista teško i otkriti. Ukoliko se signal ne pronađe, potvrdit će ga sateliti koji se nalaze u orbiti iznad Marsa i prenijeti na Zemlju.

15:34 S više točki na Zemlji prati se ESA-ina misija spuštanja na mars, a razlog je da teleskopi diljem svijeta mogu pokupiti signal s europske sonde Schiaparelli, koji bi značio da se sonda aktivirala i da je misija prošla u redu.

15:15 Manevar ulaska sonde Schiaparelli u Marsovu atmosferu je započeo i zasad sve protječe sve u redu, jer sonda usporava prema planu.

Prvo će se sonda odvojiti od satelita te potom pokušati uspješno sjetjeti na površinu Marsa. Bit će to ESA-inih "šest minuta straha", baš kao što je iste trenutke proživljavala i NASA prilikom slijetanja njihovih rovera na površinu Marsa, posljednji od kojih je Curiosity.

U četvrtak bi ESA trebala objaviti izvještaj i o statusu sonde nakon slijetanja te i prve snimke koje je napravila s površine Marsa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene