Puno stvari može poći po zlu tijekom lansiranja rakete u svemir, pogotovo ako ista raketa nosi posadu. može li se posada i kapsula spasiti, upravo će pokazati testiranje koje provodi tvrtka Blue Origin, a koji prijenos možete pratiti uživo na našem portalu.


Blue Origin, tvrtka vlasnika Amazona Jeffa Bezosa, pokušat će pri lansiranju svoje rakete New Shepard simulirati "katastrofalno zatajenje sustava" u letu, kojem je cilj pokazati da kapsula u kojoj bi se nalazili budući astronauti, neće biti uništena, odnosno, da je mogu spasiti u slučaju da raketa zakaže i eksplodira u letu.

Vezani članci Vladimir Putin Putin ponosan na novu interkontinentalnu raketu: "Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo" Slika nije dostupna Sjeverna Koreja ispitala novi raketni motor

Vrhunac testiranja dogodio se 44 sekunde nakon polijetanja, kad se kapsula odvojila od rakete u simuliranom katastrofalnom zatajenju rakete. Kapsula se nakon odvajanja i paljenja vlastitom motora dovoljno udaljila od rakete da se sigurno mogla vratiti na tlo pomoću padobrana.

Raketa nije eksplodirala, ali poanta je bila u simulaciji, a ne pravoj eksploziji.

Nekoliko minuta kasnije sama raketa se i po peti put uspješno vratila na tlo u vertikalnom slijetanju. Dupli uspjeh za Blue Origin.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju