Vrućina u Australiji, ilustracija
Vrućina u Australiji, ilustracija Foto: Afp

Australija je u utorak doživjela svoj najtopliji dan u povijesti, pokazala su preliminarna mjerenja australskog Ureda za meteorologiju (BoM).


Prosječna maksimalna temperatura zraka u zemlji bila je 40,9 Celzijevih stupnjeva, čime je srušen dosadašnji rekord iz siječnja 2013. kad je zabilježeno prosječno 40,3 Celzijeva stupnja, navodi BoM.

Vezani članci Osvježenje se traži u gradskim fontanama (Foto: AFP) Toplo, toplije...: Mislite da vam je vruće? Pričekajte ponedjeljak - srpanj će početi paklenim temperaturama Toplinski val, ilustracija (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Vrhunac toplinskog vala tek stiže, a splitska Hitna već na izmaku snaga: ''To je neprimjereno, to nikad nije bilo!"

"Temperatura je u porastu. U većem dijelu unutrašnjosti Australije bilo je zabilježeno više od 45 Celzijevih stupnjeva", rekla je meteorologinja BoM-a Diana Eadie. Uvjeti za iznimno toplo vrijeme mogli bi trajati sljedeća tri dana i novi temperaturni rekord možda neće dugo trajati.

"Ove vrućine još će se danas intenzivirati. Na jugu i istoku Australije predviđene su temperature od osam do 16 stupnjeva iznad prosjeka za ovo doba godine", dodala je Eadie.

U utorak je najviša temperatura zabilježena u Ceduni u južnom dijelu zemlje - 46,5 Celzijevih stupnjeva.

Ispekao svinjetinu u automobilu

Stu Pengelly iz australskog Pertha u utorak je, za najtoplijeg dana u povijesti zemlje, uspio ispeći svinjsku pečenku u svojem automobilu. Oko 10 sati po lokalnom vremenu na sjedalu svojega Datsuna odlučio je ostaviti lim za pečenje s kilogramom i pol sirove svinjetine da bi vidio što će se s mesom dogoditi.

Pomoću termometra nadzirao je temperaturu u vozilu tijekom dana. U sedam ujutro iznosila je 30 Celzijevih stupnjeva, tijekom dana je postupno rasla, a oko 13 sati dosegnula nezamislivi 81 Celzijev stupanj.

"Uspjelo je!" napisao je Stu na svojoj stranici na Facebooku objavivši fotografiju ispečenog komada svinjetine izrezanog na kriške.

Za Reuters je u šali kazao da mu je idući projekt govedina pečena na isti način te kako vjeruje da bi se quiche ispekao za dva sata. I ostali korisnici društvenih mreža ostavljali su šaljive komentare, tražili su pozivnicu za sljedeću pečenku te su iznosili vlastita iskustva o kuhanju za vrijeme toplinskog vala.

Pengeli je objavu iskoristio da bi uputio nekoliko ozbiljnih savjeta. Upozorio je sve korisnike da ni u kojem slučaju u automobilu ni na trenutak po takvoj vrućini ne ostavljaju djecu ili pse. U Perthu su u posljednjih 10 dana zabilježene temperature koje ne padaju ispod 35 Celzijevih stupnjeva. (Hina)