Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ustvrdila američka dužnosnica

Uoči predsjedničkih izbora u SAD-u ruski hakeri pokušali napasti 21 saveznu državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnica američkog ministarstva domovinske sigurnosti u srijedu je rekla kako su Rusi u tjednima uoči predsjedničkih izbora u studenom prošle godine pokušali napasti 21 od 50 saveznih država.

"Ustanovili smo da su kibernetski napadači ruske vlade potencijalno napali internetske mreže povezane s izborima u 21 saveznoj državi", istaknula je Jeanette Manfra, podtajnica odjela za kibernetsku sigurnost i komunikacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

Pokušaji napada dogodili su se nakon navodnog ruskog hakiranja elektroničke pošte Demokratske stranke, a američke obavještajne agencije tvrde da je to bio dio šireg pokušaja utjecaja na američke izbore.

Rusko miješanje u unutrašnja pitanja SAD-a tema je aktualne istrage čiji se fokus prebacio i na moguću vezu kampanje predsjednika Donalda Trumpa i ruskih dužnosnika.

Čini se da su hakeri tražili nedostatke u sustavu, slično kao što bi lopovi prolazili ulicom da vide tko nije kod kuće, piše dpa.

"Manji broj sustava je uspješno eksploatiran, na način da je netko pokidaoo bravu, no nije uspio ući", otkrila je Manfra.

"Malen broj mreža je probijen. Prošli su kroz vrata", zaključila je podtajnica, odbivši otkriti detaljje o tome koje su savezne države u pitanju. Napadi nisu utjecali ni na jedan sustav brojanja glasova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene