Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno prihvaćenom rezolucijom odlučilo osnovati stručnu skupinu zaduženu identificirati počinitelje napada kemijskim oružjem u Siriji, a za taj je tekst glasala i Rusija, saveznica Damaska.


Prihvaćenom rezolucijom glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u koordinaciji s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u roku od 20 dana treba podnijeti preporuke za uspostavu stručne skupine koja bi imala godinu dana na raspolaganju za istragu.

Vezani članci Slika nije dostupna Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga Slika nije dostupna Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada

Washington, London i Pariz optužuju sirijsku vojsku da je izvela napade klorom u Siriji, dok Moskva tvrdi da nema neoborivog dokaza da je te napade izveo režim predsjednika Bašara al-Asada, piše AFP.

U Siriji 240.000 mrtvih od početka rata - među njima 12.000 djece

Sirijska vlada dužna je "potpuno surađivati" sa stručnjacima, pružiti im "sve važne informacije" i omogućiti pristup mjestima napada kako bi mogli uzeti uzorke i ispitati svjedoke.

Ako se identificira tko je naredio napade - pojedinci, entiteti, skupine ili vlade, 15-člano Vijeće sigurnosti moglo bi donijeti sankcije.

Potvrđeno je više napada plinom u sirijskom građanskom ratu koji traje više od četiri godine, a najsmrtonosniji su izvedeni u ožujku 2013. u Khal al-Asalu, predgrađu Alepa i u kolovozu 2013. u Guti, predgrađu Damaska. UN-ova misija utvrdila je uporabu sarina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook