Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN saziva konzultacije zbog ubojstva Bhutto, Musharraf ogorčen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će konzultacije nakon ubojstva oporbene pakistanske čelnice Benazir Bhutto, a iz svijeta stižu nove osude ubojstva koje je pokazalo svu tragičnost i kaotičnost zemlje koju za 13 dana očekuju parlamentarni izbori.

Konzultacije iza zatvorenih vrata vodit će 15 članica Vijeća sigurnosti UN, najavila je u New Yorku glasnogovornica Maria Okabe, a očekuje se da bi Vijeće moglo donijeti izjavu o smrti bivše pakistanske premijerke ubijene u četvrtak u gradu Rawalpindiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene"

Predsjednik Pakistana Pervez Musharraf "najoštrijim je riječima osudio teroristički napad u kojem je tragično ubijena Bhutto i drugi mnogi nedužni Pakistanci".

Atentat je počinjen 13 dana prije izbora na kojima se Bhutto nadala pobijediti, a spekulira se da bi Musharraf, čija je popularnost jako pala, mogao izbore odgoditi.

Musharraf je sazvao izvanredan hitan sastanak te pozvao narod da se s "tragedijom suoči tako što će obnoviti odluku o nastavku borbe protiv terorizma".

Iz susjednog Afganistana oglasio se predsjednik Hamid Karzai kazavši da je ubojstvo "čin goleme brutalnosti" koji su počinili "neprijatelji Pakistana"

Iz susjedne Indija, koja je nuklearna sila kao i Pakistan, a s njime je osim granice vežu i bivši međusobni ratovi i optužbe za terorizam, osudila je ubojstvo. Premijer Manmohan Singht je kazao da je potkontinent izgubio istaknutu političarku koja je radila na postizanju demokracije i pomirbe, a državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Anand Sharma nazvao ubojstvo "strašnim udarcem demokratskom procesu".

Osudu napada izrekao je i ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Ali Hosseini te pozvao vlasti susjednog Pakistana da pronađu počinitelje i "kazne svaku akciju takvih terorista".

Nakon što su ubojstvo već osudile Sjedinjene Države, Rusija,
Francuska, Vatikan je atentat nazvao "tragičnim i strašnim", a
talijanski premijer Romano Prodi s "ogorčenjem osudio fanatizam" i pozvao Pakistance neka "ne prekinu težak put prema miru".

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osudio je "odvratan čin" samoubilačkog napada, a u Velikoj Britaniji je ministar vanjskih poslova David Miliband "duboko šokiran" pozvao "Pakistan "na suzdržanost i jedinstvo".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso osudio je napad "protiv demokracije i protiv Pakistana" i podsjetio da se on dogodio samo dva tjedna prije izbora.

Terorističko ubojstvo bivše pakistanske premijerke osudili su Japan, Maroko, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na njujorškoj burzi cijene nafte porasle su nakon ubojstva zbog straha od pojačanih geopolitičkih napetosti, a bivši gradonačelnik toga grada i republikanski kandidat za kandidata za američkog predsjednika ocijenio je da njegova zemlja treba pojačati napore u borbi protiv terorizma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene