Obavijesti Video Pretražite Navigacija
summit o klimi

Naličje skupa za spas planete: Lideri stigli privatnim mlažnjacima, a grad su preplavili smeće i štetočine

U Glasgowu je otvoren UN-ov summit o klimi. Iduća dva tjedna sve oči svijeta bit će uperene u odluke koje će ondje donositi. Da je našem planetu već otkucalo 5 do 12 - znaju svi. A sada je na svjetskim vođama da donesu hitan i konkretan plan djelovanja.

Počeo je najvažniji događaj za budućnost našeg planeta. Otvoren je UN-ov summit o klimi koji će trajati dva tjedna. Za naš planet sat otkucava. Posljednji je trenutak za pitanje - biti ili ne biti.

"IPCC izvješće iz kolovoza bilo je poziv na buđenje za sve nas. Jasno je kako lampica svijetli crveno na klimatskoj ploči. To izvješće, koje je usuglasilo 195 vlada, jasno pokazuje da je ljudska aktivnost nedvojbeno uzrok globalnog zatopljenja", kazao je Alok Sharma, predsjednik COP26.

UN-ov summit ključan je za stavljanje klimatskih promjena pod kontrolu. Cilj je ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stupanj. Od sudionika se očekuju konkretni planovi po pitanju smanjenja emitiranja stakleničkih plinova do 2030. godine.

"Ili ćemo priznati da uobičajen način poslovanja nije vrijedan razarajuće cijene koju plaćamo i donijeti odlučujuće odluke za održiviju budućnost ili ćemo prihvatiti da ulažemo u vlastito izumiranje", rekla je Patricia Espinosa, izvršna tajnica UN-a za klimatske promjene.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Sastanak na vrhu Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada" Ivana Petrović europski parlament Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju"



Oko 200 zemalja sudjelovat će na summitu, a u njihovim je rukama budućnost svih nas. Na važnost događaja osvrnuo se i Papa Franjo.

"Molimo da se vapaj zemlje i vapaj siromašnih čuje te da ovaj susret pruži učinkovite odgovore koji nude konkretnu nadu budućim generacijama", kazao je.

Stižu svjetski čelnici

Svjetski čelnici na summit stižu iz Rima, gdje je održan summit skupine G20. Ondje nisu dogovoreni nikakvi konkretni koraci, već poslane općenite poruke o nužnosti djelovanja.

Iz Rima su u nedjelju stizale snimke lidera kako u fontanu Trevi bacaju novčiće od jednog eura - posebno iskovane za ovaj summit. Uoči njihova dolaska u Glasgow govorio je princ Charles.

"Doslovno je posljednja šansa. Sada moramo pretvoriti lijepe riječi u još ljepša djela", rekao je.

U Škotskoj je već švedska aktivistica Greta Thunberg. Tijekom summita očekuju se brojni prosvjedi klimatskih aktivista. Već su održani u Glasgowu i drugim europskim gradovima.

Na samitu se očekuju gužve, na snazi su velike mjere osiguranja. U dva tjedna odlučujućem događaju prisustvovat će više od 25.000 ljudi.

Snažne poruke na otvorenju

Među njima je u Glasgowu i reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš koji je otkrio što očekuje svjetske lidere na summitu.

"U jednoj rečenici to bi se moglo sažeti u: 'treba više djelovati, a ne samo govoriti'. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nije zadovoljan domaćom zadaćom koju su države morale obaviti. Ne čine, kaže, dovoljno za smanjenje globalnog zatopljenja, kao ni u smanjenju emisije stakleničkih plinova. To su ključni ciljevi summita uz zaustavljanje deforestacije i prelazak na električne automobile kao i financiranje 100 milijardi dolara godišnje od najbogatijih kako bi borba protiv klimatskih promjena uspjela", rekao je Goleš.

"Mnogi kritičari upozoravaju lidere da ne pokazuju dobar primjer jer će većina njih ovdje stići privatnim zrakoplovima koji su najveći zagađivači", dodao je.

"Engleski tabloidi doznaju kako će dio njih biti smješten u luksuznom hotelu nedaleko Glasgowa pa je trebalo biti naručeno više desetaka američkih električnih vozila. Njih je valjalo dopremiti avionom što nije ekološki pa je intervenirala britanska vlada koja je nabavila britanska električna vozila, no problem je što nema dovoljno punjača pa će se puniti generatorima koje pokreće fosilno gorivo i kritičari su rekli da ni to nije u redu", kazao je Goleš.

Jako puno otpada na cesti i veliki broj štakora

"Za sve ostale posjetitelje sve izgleda idealno, na summit se može doći električnim autobusima, a posjetiteljima se savjetuje da koriste što manje plastike i da sve to izgleda lijepo. Izvan summita, zbog velike količine ljudi Glasgow se suočava s jako puno otpada na cesti i velikim brojem štakora, kako objavljuju mediji. Čini se da ovaj summit ima dvije strane medalje", kazao je Goleš.

S obzirom na veliki broj posjetitelja, pandemijske i sigurnosne mjere su vrlo rigorozne.

"Više od 10 tisuća policajaca osigurava summit i gradske glavne ceste su zatvorene. Posebna regulacija očekuje se u ponedjeljak i utorak. Prije svakog ulaska u centar prolaze se stroge kontrole, a svi se svaki dan trebamo testirati brzim antigenskim testom", kazao je Goleš.

"S druge strane izvan summita mjere u Velikoj Britaniji ni ne postoje. Nitko ne nosi masku i sve podsjeća na 2018. godinu, kafići i restorani rade normalno, u javnom prijevozu nitko ne nosi masku. U centru je, pak, maska obvezna, osim ako se jede i pije ili ako se javljamo uživo. Dio kritičara zbog svega se boji da će Britanci nakon COP-a u novi lockdown zbog velikog broja novih zaraženih, no organizatori odgovaraju kako bilo sve je ovo potrebno zbog većeg cilja - spasa planete kojoj sat brzo otkucava", zaključio je Goleš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene