Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN optužuje Izrael, Papa poziva na prekid sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bombardiranjem predgrađa Bejruta u kojima su smještena uporišta Hezbolaha Izrael je prekršio međunarodno humanitarno pravo, izjavio je u nedjelju dužnosnik UN-a.

- To je strašno. Nisam ni znao da je tu toliko stambenih zgrada, rekao je Jan Egeland, koordinator UN-a za izvanredna stanja i humanitarnu pomoć, nakon obilaska četvrti Haret Hreik u libanonskoj prijestolnici.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

- Ovo je kršenje humanitarnog prava, oštro je naglasio.

Izraelski zrakoplovi bombardiraju to područje gotovo svaku noć nakon izbijanja sukoba s Hezbollahom 12. srpnja.

Egeland je dodao da između pola milijuna i milijun Libanonaca treba međunarodnu pomoć, no njezino dopremanje zahtjeva siguran pristup.
 
- Izrael nam zasad to ne omogućuje, rekao je UN-ov dužnosnik.

Egeland u utorak planira otputovati u Izrael kako bi
zatražio sigurne koridore na kopnu, moru i zraku. Njegova je procjena da je potrebno oko 100 milijuna dolara hitne pomoći kako bi se prevladala humanitarna kriza u Libanonu.

Istovremeno je Papa Benedikt XVI. tijekom nedjeljnog angelusa pozvao na prekid sukoba i pregovore na Bliskom istoku.

Papa je pozvao sve na posebnu molitvu i pokoru za mir na Bliskom istoku i u Svetoj zemlji.

- Snažno ponavljam svoj poziv stranama u sukobu da odmah prekinu vatru i omoguće dostavu humanitarne pomoći i kako bi se, uz pomoć međunarodne zajednice, pronašli putevi za početak pregovora, apelirao je Papa.

- Ponavljam da Libanonci imaju pravo na integritet i suverenitet vlastite zemlje, da Izraelci imaju pravo živjeti u miru u njihovoj zemlji i da Palestinci imaju pravo dobiti slobodnu i suverenu domovinu, rekao je Benedikt XVI.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene