Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UN je u petak odbacio optužbe o pokušaju prikrivanja afere silovanja djece koje su navodno počinili francuski vojnici u Srednjoafričkoj Republici te je pozvao na "nultu stopu tolerancije" prema takvim zločinima, dok zasebnu istragu provodi Francuska.


"Svaka insinuacija da je Zeid Ra'ad Al Husein (sadašnji visoki povjerenik za ljudska prava) pokušao prikriti spolno zlostavljanje djece potpuno je uvredljiva", rekao je u Ženevi njegov glasnogovornik Rupert Colville.

Vezani članci Djevojčica, ilustracija - 1 Koliko će još djece stradati dok se nešto konačno ne promijeni? Tragedija zlostavljane djevojčice podsjetila na slične zastrašujuće slučajeve u Hrvatskoj Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Buljan Flander oštro: "Struka bi trebala više raditi na zaštiti prava djeteta, jer kao da smatramo da je roditelj i vlasnik djeteta pa mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu"

Zeid je stručnjak i autor "izvješća Zeid" iz 2005. o spolnom nasilju koje su počinili pripadnici mirovnih snaga, rekao je Colville.

Podsjetio je da je Navi Pillay, Zeidova prethodnica na dužnosti, bila 2014. obaviještena o navodima o zlostavljanju djece tijekom operacije Sangaris 2014., kojom su UN-ove snage trebale spriječiti građanski rat u Srednjoafričkoj Republici.

Pillay je također izvan svake sumnje, rekao je Colville i objasnio da ponekad UN taji istragu radi zaštite žrtava.

Oko desetero djece, a najmlađe je imalo devet godina, bilo je spolno zlostavljano u zamjenu za hranu ili prisilno, optužuju nevladine udruge, među kojima je Save the Children (Spasite djecu) i pozivaju UN da istraži aferu.

Skandal - UN-ovi mirovnjaci silovali su i sodomizirali gladne dječake

Neke udruge optužile su UN za pokušaj prikrivanja jer je Anders Kompass, dužnosnik Visokog povjereništva UN-a za ljudska prava, koji je o tome progovorio, suspendiran 17. travnja. Ogorčen inercijom UN-a, Kompass je u srpnju 2014. francuskim vlastima proslijedio izvještaj naslovljen "Spolno zlostavljanje djece od strane međunarodnih oružanih snaga".

Na temelju svjedočanstava djece koja su prikupili istražitelji UN-a francusko pravosuđe je otvorilo preliminarnu istragu koja je bila tajna sve do srijede kada je o tome članak objavio britanski dnevnik The Guardian. Istraga navodno obuhvaća 14 francuskih vojnika.

Pojedinosti iz svjedočanstava su "odvratne", rekao je Colville i naglasio da "mora biti nulta stopa tolerancije prema pripadnicima mirovnih snaga i svakoj drugoj osobi koja počini spolno zlostavljanje, silovanje i drugo nasilje".

U četvrtak je francuski predsjednik Francois Hollande rekao da neće biti milosti za vojnike za koje se utvrdi da su se ogriješili.

Istraga obuhvaća i vojnike iz drugih zemalja, objavila je američka agencija Aids-Free World. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook