Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je da su donatori ‘daleko nadmašili očekivanja’ i obećali 9,9 milijardi dolara u iduće od tri godine za obnovu i izgradnju potresom razorenog Haitija.


Haićanska vlada je uz pomoć oko 200 stručnjaka izradila plan koji za idućih 18 mjeseci predviđa ulaganje 3,8 milijardi dolara u obnovu. Ban je kazao da 9,9 milijardi dolara uključuje i obećanje 5,3 milijardi od vlada i međunarodnih partnera za prvih 24 mjeseca obnove, mnogo više od zahtjeva Haitija.

>> Milijuni dolara za pomoć Haitiju

Vezani članci Potres, ilustracija Snažan potres pogodio Aljasku, izdano upozorenje na tsunami Novi potres u Zagrebu Novo slabije podrhtavanje: Zagrepčane u ponedjeljak ujutro zatreslo 2,1 po Richteru

Ban je na konferenciji za novinare održanoj na kraju jednodnevne donatorske konferencije u srijedu, rekao da je međunarodna zajednica ‘pokazala iznimnu solidarnost s haićanskim narodom’, kako bi mu pomogla da se oporavi od potresa 12. siječnja. Potres je razorio administrativno i trgovinsko središte glavnog grada Port-au-Princea, pri čemu je poginulo oko 220.000 ljudi, a oko 1,3 milijuna je ostalo bez krova nad glavom. (Hina)