Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećanje Svjetske banke

Milijuni dolara za pomoć Haitiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za oporavak i razvoj te potresom devastirane zemlje, Svjetska je banka obećala 479 milijuna dolara pomoći.

Svjetska banka objavila je u srijedu da će 479 milijuna dolara staviti na raspolaganje Haitiju za potporu oporavku i razvoju te potresom devastirane karipske zemlje, uključujući ukupno ukidanje preostalog duga prema Svjetskoj banci. Banka je također potvrdila da će preuzeti fiskalno upravljanje donatorskim Fondom za obnovu Haitija.

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Od ukupno 479 milijuna dolara, 250 milijuna je novo financiranje. Ono uključuje 151 milijuna dolara dotacija, 39 milijuna dolara otpisa preostalog duga Haitija prema banci i 60 milijuna dolara ulaganja iz privatnog ogranka Svjetske banke - Međunarodne financijske korporacije (IFC), navodi se u priopćenju objavljenom u sjedištu banke u Washingtonu. 'Ovo je prilika da se stvari drugačije naprave. Možemo stvoriti bolju budućnost za Haiti ali je potrebno dugoročno opredjeljenje, novo partnerstvo', rekao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.

Donacijama pomaže i 14 zemalja

'Ne radi se samo o tome koliko je novca sakupljeno, radi se o postizanju stvarnih rezultate na terenu za haićanski narod, kroz dobro upravljanje i učinkovitu suradnju donatora', dodao je Zoellick. Na temelju svog globalnog iskustva, Svjetska banka je pozvana da služi kao fiskalni agent Fonda za obnovu Haitija, koji osnivaju haićanska vlada i donatori.

Fond će omogućiti svim partnerima, uključujući i bilateralne donatore, Inter-Američku banku za razvoj i i Ujedinjene narode da rade na koordiniran, transparentan i učinkovit način, uzimajući u obzir prioritete vlade Haitija. Četrnaest zemalja donatora - Belgija, Kanada, Njemačka, Finska, Francuska, Irska, Italija, Japan, Nizozemska, Norveška, Španjolska, Švedska, Švicarska i SAD su se obvezale osigurati dodatnih 39 milijuna dolara za otpis duga Haitija prema Svjetskoj banci. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene