Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jiri Dienstbier, češki senator i prvi čehoslovački ministar vanjskih poslova nakon pada komunizma, umro je u dobi od 73 godine, izvijestila je češka novinska agencija ČTK.


Dienstbier je bivši novinar koji je radio kao radijski komentator dok nije izgubio posao i članstvo u komunističkoj partiji zbog protivljenja sovjetskoj invaziji 1968. nakon čega je postao aktivan disident i borac za ljudska prava.

Vezani članci Veliki ekonomski gubitak, ilustracija Njemački ministar na udaru kritika zbog nestašice cjepiva: ''Potrajat će još najmanje deset teških tjedana'' Svijeća Preminuo novinar Darko Ribnikar: Tužio je dnevni list kojega je osnovao njegov djed

ČTK je rekao da je Dienstbier umro u subotu nakon duge bolesti. 'Izgubio sam starog prijatelja s kojim sam mnogo toga prošao', napisao je bivši češki predsjednik Vaclav Havel na njegovoj internet stranici.

>> Vaclav Havel će režirati film prema svome djelu

Dienstbier je zajedno s Havelom i drugima iz protukomunističkog pokreta 1979. zatvoren na tri godine. Postao je prvi čehoslovački ministar vanjskih poslova 1989. a njegova fotografija kako reže graničnu ogradu nakon pada Željezne zavjese postala je simbolom tog vremena.

Krajem devedesetih godina 20. stoljeća bio je posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Saveznoj Republici Jugoslaviji i protivio se NATO-ovom bombardiranju Srbije. Dienstbier je bio socijaldemokratski senator a posljednji je put izabran 2008. na mandat od šest godina. (Hina)