Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borac za ljudska prava

Umro bivši čehoslovački ministar Jiri Dienstbier

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jiri Dienstbier, češki senator i prvi čehoslovački ministar vanjskih poslova nakon pada komunizma, umro je u dobi od 73 godine, izvijestila je češka novinska agencija ČTK.

Dienstbier je bivši novinar koji je radio kao radijski komentator dok nije izgubio posao i članstvo u komunističkoj partiji zbog protivljenja sovjetskoj invaziji 1968. nakon čega je postao aktivan disident i borac za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Umro Terry Anderson Terry Anderson "Neki od njih su bili zli i psihopati": Umro novinar koji je sedam godina bio talac u libanonskom građanskom ratu Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

ČTK je rekao da je Dienstbier umro u subotu nakon duge bolesti. 'Izgubio sam starog prijatelja s kojim sam mnogo toga prošao', napisao je bivši češki predsjednik Vaclav Havel na njegovoj internet stranici.

>> Vaclav Havel će režirati film prema svome djelu

Dienstbier je zajedno s Havelom i drugima iz protukomunističkog pokreta 1979. zatvoren na tri godine. Postao je prvi čehoslovački ministar vanjskih poslova 1989. a njegova fotografija kako reže graničnu ogradu nakon pada Željezne zavjese postala je simbolom tog vremena.

Krajem devedesetih godina 20. stoljeća bio je posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Saveznoj Republici Jugoslaviji i protivio se NATO-ovom bombardiranju Srbije. Dienstbier je bio socijaldemokratski senator a posljednji je put izabran 2008. na mandat od šest godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene