Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalacija nasilja

Što se događa u Iranu? "Samo ta jedna stvar koju on vikne efikasnija je od razorne snage Amerike i velikih svjetskih sila"

Aktualno Galerija Mahmoud Mahdavi, Tehran Mahmoud Mahdavi, Tehran Foto: DNEVNIK.hr Alireza Panahian Alireza Panahian Foto: DNEVNIK.hr Uloga Irana u ratu protiv Izraela - 1 Uloga Irana u ratu protiv Izraela - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uloga Irana u ratu protiv Izraela - 2 Uloga Irana u ratu protiv Izraela - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Uloga Irana u ratu protiv Izraela - 3 Galerija 1/9 >>
Na svim kontinentima nastavljaju se prosvjedi potpore Palestini uz zahtjeve da se vodstvo Izraela zaustavi u kopnenoj invaziji na Gazu i izvede pred sud za ratne zločine nad civilima. No u zemlji koja je glavni sponzor Hamasovih terorista - navodno se događa mnogo više od prosvjeda.

U pojasu islamskih zemalja pozivi na uništenje Izraela odavno su dio rituala mržnje, ali rijetko se gdje otvoreno prikupljaju dobrovoljci za rat protiv židovske države. U Iranu se režim hvali da se na njegov online poziv u dobrovoljce prijavilo više od pet milijuna ljudi.


"Radujemo se i nadamo se tome i nadamo se da će do toga doći, jer će u pješačkim borbama Hamas pobijediti", rekao je prosvjednik u Teheranu Mahmoud Mahdavi.

Gdje je tih pet milijuna - nemamo pojma. Na prosvjedu u velegradu Teheranu bilo je nekoliko stotina ljudi. O spremnosti iranskih masa da idu ginuti u Palestinu nema relevantnih podataka, ali u susjedstvu Izraela diktatura ajatolaha na sve načine podupire ne samo Hamas u Gazi, nego i paravojsku Hezbolah u Libanonu, koja vrši pritisak na sjevernoj granici Izraela.

Pročitajte i ovo Dan na granicama kontrole na prijelazima VIDEO Pogledajte kako iz prve ruke izgleda prelazak granice sa Slovenijom i Italijom po novim pravilima

"Velika sila kao što je Iran ne mora nužno slati snage ili opremu direktno. Kad vrhovni vođa Irana zaprijeti cionističkom režimu, on poručuje da će Palestinu osloboditi Palestinci. Samo ta jedna stvar koju on vikne efikasnija je od sve razorne snage Amerike i velikih svjetskih sila", ispričao je utjecajni iranski klerikalac Alireza Panahian.

Iz Iraka su preko Jordana prema granici s palestinskom Zapadnom obalom koja je pod okupacijom Izraela krenule stotine pripadnika s Iranom povezanih šijitskih paravojski.

Pročitajte i ovo Pokušaj ubojstva policajca kod Vinkovaca Užas kod Vinkovaca Muškarac oteo policajcu službeni pištolj pa prijetio smrću njegovom kolegi i više puta pritisnuo okidač. Spasila ga je samo jedna stvar

"Pozivamo Arape i sve ljude da se ujedine i sruše blokadu protiv mudžahedina. Mi osuđujemo brutalne cioniste, židove i najvećeg đavla, Ameriku", poručio je jedan.

Ovakve se skupine smatraju djecom Qassema Solejmanija, vojnog heroja režima, stvoritelja mreže milicija i terorističkih grupa koje su proširile utjecaj Irana od Afganistana do Sredozemnog mora.

SAD ga je ubio raketama prije tri i pol godine. Iranski vođe iz godine u godinu se zaklinju da će ga osvetiti. Na prosvjedima u Teheranu pored Palestinske i Hezoblahove zastave, ističu se i njegove fotografije.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene